Рослинні "фарби" мають цілющий вплив на наше тіло

Особливо цінними є яскраво виражені кольори - фіолетові, темно-червоні, сині

Нам необхідні овочі та фрукти. Навіть Всесвітня організація охорони здоров'я радить з'їдати 5 порцій в день.

У всій рослинній їжі, яка є різнокольоровою, окрім клітковини містяться рослинні "фарби", пігменти, які надають їй кольору. Це і є фітонутрієнти, названі так після з'єднання двох грецьких слів - "фіто" (рослина) та нутрієнт (той, що годує, той, що дає життя).

Фітонутрієнти потрібні рослинам - вони захищають їх від хвороб. І ось саме ці кольори всіх відтінків і мають цілющий вплив на наше тіло.

Ця потреба дуже древня, бо саме фітонутрієнти давали змогу виживати нашим предкам.

Спектр дії фітонутрієнтів дуже широкий: не дають розвиватися запаленням, захищають клітини від стресу, руйнування, мутацій, і купи хвороб, протидіють віковим змінам.

Особливо цінними є яскраво виражені кольори, серед яких - фіолетові, темно-червоні, сині пігменти.

Найкраще для цього обирати місцеві, звичні нашому смаку, продукти.

Журавлина зимова ягода. Кисла, але безмежно корисна. Антоціани (червоні пігменти) запобігають накопиченню жиру в клітинах печінки (стеатозу), ефективно знижують запалення печінки.

Нема ягоди, ціннішої за журавлину при запальних захворюваннях сечового міхура

Нема ягоди, ціннішої за журавлину при запальних захворюваннях сечового міхура (циститах).

Цікавим фактом є те, що зараз продається велика кількість різних джемів, засушених ягід журавлини, соків і навіть екстрактів, але жодній фармкомпанії ще не вдалося виділити активні речовини журавлини. Тому додавайте свіжі ягоди в смузі, посипайте ними салати. Використовуйте будь-яку можливість з'їсти хоча б столову ложку ягід.

Насіння льону - найбагатше джерело лігнанів, які запобігають онкологічним захворюванням (раку простати, молочної залози та іншим). Корисне для судин, нормалізує тиск, попереджує розвиток гіпертонії. А ще - це прекрасне джерело рослинних омега-3 жирних кислот, які мають сильні протизапальні властивості, сповільнюють старіння. Насіння льону замочити, а коли вбере воду, можна збити в блендері з ягодами або цитрусовими - ось вам і смачний десерт.

Насіння льону - найбагатше джерело лігнанів, які запобігають онкологічним захворюванням

Бобові - необхідний продукт, що містить в собі не лише повноцінний білок, цинк, залізо, клітковину і купу фітонутрієнтів, і при цьому не містить насичених жирів, як м'ясо.

Боби треба включати в свій раціон щодня, а не лише на свята.

У 2007 році Американський інститут ракових захворювань опублікував аналіз наймасштабнішого дослідження про зв'язок між харчуванням та раком. У підсумку була рекомендація вживати бобові.

Вони корисні для серця. Дослідження вивчили зменшення передчасної смерті на 8% при збільшення вживання бобових на 21 грам (це приблизно 2 столові ложки).

Найлегше засвоюється сочевиця, потім іде маш, турецький горох, звичайний сушений горох, і в самому кінці - квасоля. Тому тим, в кого здуття живота після бобових - спробуйте сочевицю.

Але хто любить квасолю - пом'якшити її можна, якщо на 4 літри води додати чайну ложку соди і замочити в ній квасолю - це зменшить імовірність метеоризму.

Капуста. Свіжа та квашена, з додаванням оливкової олії та ягід журавлини - це полівітамінний засіб, а не лише смачний кисленький салат.

Всі хрестоцвіті - це потужні протизапальні та протиракові природні ліки. Сульфорафан, речовина, яка утворюється, коли ми жуємо свіжу капусту, захищає мозок, зір, запобігає та лікує цукровий діабет 2 типу, позитивно впливає на стан дітей із аутизмом. Саме сульфорафан допомагає нашій печінці нейтралізувати та позбуватися токсинів.

Квашена капуста оздоровлює, омолоджує кишечний мікробіом

Квашена капуста оздоровлює, омолоджує кишечний мікробіом, і, як наслідок - зміцнює імунну систему, зменшує ризик "протікаючого" кишечника.

Шипшина - найбагатше джерело вітаміну С у легкозасвоюваній формі, тому що вітамін С зв'язаний із фітонутрієнтами шипшини - біофлавоноїдами. Достатньо вітаміну С - означає здоров'я імунної системи, свіжу і пружну шкіру, здорові судини.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі