Європейці у російському питанні – не США. Їх постійно треба підштовхувати

Позиції Росії у ЄС досить сильні

Втрату Росією статусу стратегічного партнера ЄС у нинішній ситуації і справді можна розглядати як певну зовнішньополітичну перемогу України.

Чому це важливо? Ми знаємо, які зараз процеси відбуваються у Євросоюзі. У державах поступово замінюються уряди, і вони все частіше наповнюються міністрами, лояльними до Москви. Тут досить згадати про ситуацію в Італії. Саме через позицію Італії нещодавно не вдалося домогтися визнання нового президента Венесуели з боку ЄС. Тож позиції Росії у ЄС зараз досить сильні - і це очевидний факт, що відображається у багатьох рішеннях.

Проросійські політики вибудовують свою аргументацію для власних громадян, спираючись на ідеї про "відновлення торгівлі з Росією". Мовляв, досить зняти ці "кляті санкції", і все буде прекрасно - гроші потечуть до європейських виробників рікою. Подібна риторика, чого гріха таїти, є досить популярною у деяких колах. Але очевидно, що рішення про виключення Росії з числа стратегічних партнерів ЄС (хоча і явно запізніле) може завдати удару по цій логіці. Власне, це демонстрація того, що Євросоюз нарешті публічно визнав - повернення до "статус-кво 2013 року" у відносинах з Росією у цій ситуації неможливе.

Євросоюз нарешті публічно визнав - повернення до "статус-кво 2013 року" у відносинах з Росією неможливе

Зрозуміло, що на це все впливає комплекс факторів. І у першу чергу - перманентні "недружні" факти з боку Росії. Хоча не треба нівелювати роль української дипломатії на чолі з Порошенком, адже всі ми знаємо, що ЄС у "російському питанні" - не США. Їх постійно треба "підштовхувати" до ухвалення певних рішень, які наражаються на серйозний спротив. Тому це і справді важливо. Хоча звісно - це лише певна ланка у системі міжнародних відносин, і сама вона нічого не вирішить без відповідного підкріплення.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі