Український ринок – це відмивання грошей і латання дірок

Аномалія чи закономірність

Ну ось, чому завжди так? Тільки виведеш якусь життєву закономірність, трохи пристосуєшся до неї, заживеш відповідно, а потім, відразу, бах, і все з ніг на голову перевертається. І знову, хочеш - не хочеш, а починай шукати нові шляхи, перепони долати і висновки придумувати. Ось і на фінансових ринках так само, і на глобальних, і на українських, - пише Іван Компан для NV.ua.

Як все добре і зрозуміло було минулої осені. Світ поступово котився до економічної кризи, прогнози ставали похмурішими один за іншим, а інвестори, смакуючи швидку катастрофу, розпродавали активи і збирали гроші, щоб купити все назад, але вже за новою, меншою ціною. І ось, здавалося б, коли до перемоги, тобто "дна", було вже зовсім близько, коли індекси увійшли в піке, не сподобившись навіть на традиційне різдвяне "ралі", все візьми, та й повернись по-новому. Ринки почали зростати, інвестори повернули втрачений оптимізм і стали потихеньку купувати, правда, з оглядкою. Адже без справжньої кризи і зростання не зростання, а суцільна аномалія, коли ніхто толком і не знає, як бути і що робити.

Без справжньої кризи і зростання не зростання, а суцільна аномалія, коли ніхто толком і не знає, як бути і що робити

На українських ринках теж аномалія. Уже кілька років аналітики твердять, що гривня сезонна і коливається в суворій відповідності з порами року. Народ теж повірив, що для стабільного заробітку на фінансових ринках досить зиму з літом не переплутати. А в цьому році раз, та й перевернися все догори дригом. На Новий рік курс нижче, ніж на День Незалежності. З одного боку радує хоч якась стабільність. А з іншого, будь-яке відхилення від звичного порядку речей - це завжди тривога і сумніви. А раптом і далі так піде? Навіть складно уявити, які фінансові "стратегії" накриються.

Ну ось, хоча б, гривневі ОВДП. Номінальна прибутковість мало не до 20% доходить, податків ніяких, крім військового збору. А рівно рік тому, купуючи за дешеву гривню можна було ще й на курсі заробити. У деяких щасливих і добре поінформованих українських інвесторів до 70% річних в доларах виходило. Куди там великому Рею Даліо?! Заробив у 2018-му свої жалюгідні 14,6%, а його весь фінансовий світ не знає на який п'єдестал поставити. Аномалія!

Найпрекрасніше в ОВДПешній стратегії - це її "очищувальні" властивості

Але і це ще не все. Що найпрекрасніше в ОВДПешній стратегії - це її "очищувальні" властивості. Дістаєте з потаємного місця брудні смердючі гроші, купуєте облігації, надаючи тим самим підтримку державі, в її перманентному переддефолтному стані, а вона вам абсолютно аномально добром на добро відповідає. Мало того, що прибутковість високу забезпечує, так ще й грошики ваші повністю відмиває і від бруду очищає. І за якихось 3 місяці, дочекавшись погашення облігацій, з напівлегального власника "чорної готівки" ви стаєте респектабельним фінансовим гуру, що демонструє прибутковість, про яку Уоррен Баффет може тільки мріяти.

Ось це аномалія! Чи не аномалія, а аномаліще якесь! Де ще в світі держава сама створює "пральню", що дозволяє не просто відмити, а ще й заробити на цьому. Більш того, активно агітує користуватися її послугами.

До речі, ще одна аномалія в тому, що на ФОПів з їхнім пільговим оподаткуванням усі реформатори праведною слиною бризкають, а коли мова про ОВДП заходить, то слинку, цю саму, мовчки ковтнувши, починають з ентузіазмом про інвестиційну привабливість і фінансову стабільність розповідати.

І тільки уявіть, що, раптом, вся ця аномальна ідилія закінчиться. А причини є. Гривня зараз сильна, не факт, що до літа, як у минулі кілька років, ще зміцниться, з огляду на вибори, борги і нестабільний фундамент української фінансової системи. Варто трохи качнути в інший бік, ну, наприклад, підросте курс до 29, що не так вже й неймовірно, то від ваших доходів нічого і не залишиться. Хоча, ні, вигода, все одно, є. За безкоштовно "відмити" – адже це теж результат. А ось, якщо вже 30 почнемо штурмувати, то схема може і накритися.

На західних ринках час лікує. На нашому ринку - вбиває

Скільки ще всі ці аномалії триватимуть? Та, хто його знає... Може, місяці, а може, роки. Хоча, як правило, чим аномальніша ситуація, тим ближче і драматичніше розв'язка. Ось тільки для різних інвесторів розв'язки теж різні. На західних ринках час лікує. Незважаючи на всі кризи і падіння, у будь-якому десятилітті, починаючи з 1900 року, американський ринок акцій давав інвестору можливість заробити. Ну, хіба що за винятком періоду Великої депресії. На нашому ринку час вбиває – жоден фінансовий актив, придатний для пасивного заробітку, за будь-які десять років, починаючи з проголошення незалежності, не продемонстрував позитивної дохідності. І це, на жаль, не аномалія, а закономірність! Адже в основі американського ринку – зростаюча економіка, а ми маємо таку схему і латання дірок.

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі