Жоден кандидат у президенти не сказав, які реформи нас чекають у найближчі 5 років

Мова йде тільки про гроші

Незважаючи на те, що офіційно виборча кампанія ще не почалася, міста вже рясніють портретами кандидатів. Телешоу - щедрими обіцянками їх послідовників. Сторінки шанованих видань - міркуваннями "експертів" про те, чого чекати, в залежності від результату боротьби, яка обіцяє бути дорогою і нещадною. Хтось вважає, що різниця у виборі є. Інші вважають, що подальший шлях України мало залежить від того, хто сяде на трон, - пише Іван Компан для NV.ua.

Важко сказати, хто правий, а хто ні. Достовірно можна зробити тільки один висновок - в Україні правління чергового президента завжди закінчувалося для країни гірше, ніж попереднього. При цьому життя самих президентів і їх світ-еліт поліпшувалося. Хотілося б навпаки, але долю не змінити.

В Україні правління чергового президента завжди закінчувалося для країни гірше, ніж попереднього

Не намагаючись вникнути в нетрі політичних розкладів і ні в якому разі не намагаючись вгадати, чия візьме на виборах, хотів поділитися одним чисто економічним наглядом. Як не крути, навіть незважаючи на всю відсталість нашої економіки, ми є частиною глобальної фінансово-економічної системи. Це означає, що процеси, які відбуваються в світі, хочемо ми цього чи ні, впливають і на наше з вами життя. Хоча напрямок і ступінь впливу порівняно з розвиненими країнами, звичайно, різні. Наприклад, коли падає індекс Dow Jones, американцю стає сумно. Адже 40% його активів - в акціях. Українцю все одно, адже у нього або взагалі немає активів, або вони надійно заховані під матрацом. У той же час зміцнення долара змушує українців відмовлятися від імпортних насолод, а ось американцеві від цього ні холодно, ні жарко. В цілому, коли в американської економіки протікає легкий нежить, решта світу, а особливо ринки, що розвиваються, до яких належить і Україна, починає бити жорстокий озноб.

Цілком очевидно, що є ряд глобальних чинників, які матимуть на нас з вами величезний вплив, абсолютно незалежно від того, кого ми виберемо в президенти. Серед них, у першу чергу, уповільнення зростання глобальної економіки. Про це чітко і ясно говорять прогнози МВФ, ОБСЄ та інших організацій.

Коли в американської економіки протікає легкий нежить, решта світу, а особливо ринки, що розвиваються, до яких належить і Україна, починає бити жорстокий озноб

Безумовно, це є поганою новиною для сировинного бізнесу. Якщо врахувати, що за родом діяльності і фінансовим розмірами економіку України можна порівняти з якоюсь великою гірничодобувною компанією, наприклад BHP Billiton, то чесний інвестиційний аналітик порекомендував би вам позбавитися від її акцій. Хоча б до тих пір, поки криза закінчиться.

По-друге, це ситуація в європейській економіці, яка стає все складнішою. Навіть Німеччина, економічний локомотив ЄС, дала збій. У третьому кварталі її ВВП знизився, вперше за кілька років. Про периферію, Італію, Іспанію та Грецію, обтяжену боргами і зростаючими бюджетними дефіцитами, і думати страшно. А адже саме там знаходиться ще одне джерело життя нашої багатостраждальної економіки - "заробітчани". Скорочення робочих місць позбавить їх роботи, а нас зароблених ними євро. Це відразу ж позначиться і на ВВП, і на курсі гривні.

Є, звичайно, і пом'якшувальні фактори. Зрозуміло, що в разі чого хтось нам обов'язково допоможе. Чи то Захід, чи то Схід. Це дивлячись, хто на виборах переможе. Але хто б не переміг, допомоги вистачить лише на те, щоб вижити. За чужий рахунок ніхто жирувати не дозволить.

За чужий рахунок ніхто жирувати не дозволить

Чи можемо ми щось протиставити можливій глобальній рецесії, як поляки після кризи 2008 року, коли їх економіка, до речі, єдина в Європі, залишилася на плаву. Не думаю, тому що розвивати малий і середній бізнес і залучати іноземні інвестиції ніхто у нас не хоче через корупцію і страх. Дуже шкода, адже саме це і дозволило полякам домогтися успіху.

Так що, дійсно, кого б не вибрали з наявних кандидатів, схоже, що з точки зору економіки та добробуту народу результат вийде один і той же. Звичайно, є і цивілізаційні аспекти, але про це вам розкажуть політологи.

Якщо припустити, що в основі логіки прийняття рішення про похід за президентською булавою лежить прагнення до влади, слави, грошей і любов до Батьківщини, то в нинішній ситуації президентом захоче стати лише той, хто планує захопити владу, щоб вичавити з України останні соки. Адже жоден кандидат ще не сказав про те, які муки реформування нас чекають найближчі 5 років. А саме це - піддати країну муках реформ, і повинен буде зробити президент, люблячий Батьківщину. І саме це, вірніше - тільки це, в кінцевому підсумку, приведе його до слави. Але у нас, по-моєму, мова, як завжди, йде тільки про гроші.

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі