Нещасніші за нас тільки бідні країни Африки, Сирія і Афганістан

Результат бездарної моделі управління

Натрапив на рейтинг країн світу за рівнем щастя населення за 2018 рік. Його формують шляхом опитувань на основі 6 критеріїв: ВВП на душу населення, тривалість життя, соціальна підтримка, свобода життєвого вибору, щедрість і сприйняття корупції. На результат також впливає суб'єктивне відчуття людьми щастя або нещастя: "Чи сміялися ви вчора?". Мета рейтингу - показати наскільки жителі тих чи інших країн щасливі. Відображають це у вигляді індексу. Кожній країні присвоюють відповідне місце у таблиці.

У рейтингу - 156 країн. На першому місці знаходиться Фінляндія. Далі йдуть Норвегія, Данія, Ісландія і Швейцарія. На останньому місці - Бурунді. Це така країна в Центральній Африці, де живе тотально неграмотне населення, постійно виникають міжплемінні конфлікти і приблизно кожні 2 роки відбувається військовий переворот.

Україна в цьому рейтингу займає 138 місце. Під нами, крім Бурунді - бідні країни Африки, Сирія, Афганістан. Найближча до нас європейська країна зверху - Албанія, 112 місце. Правда по дорозі наверх, поруч один з одним стоять Вірменія (129) і Грузія (128). Що вони там забули - не знаю.

Україна займає 138 місце. Під нами - бідні країни Африки, Сирія, Афганістан

Питання, яке напрошується: чому ми такі нещасні? Можна було б звичайно нарікати на те, що бути нещасним у нас в тренді. Але якщо хоча б трохи перестати займатися посипанням голови попелом, стане очевидним, що наш ВВП на душу населення мікроскопічно малий - $2,82 тис. Для порівняння - країн, що розвиваються - $5,49 тис., розвинених країн - $48,97 тис.

Середня тривалість життя українців - 72 роки. В Японії та Сингапурі люди живуть до 84 років, у Великобританії і в середньому по Європі - до 82.

Свобода життєвого вибору в Україні неймовірно збиткова. Соціальні ліфти майже не працюють. Можливість зробити кар'єру в середовищі кумівства і кругової поруки - мінімальна. Все це відрізає молодим і амбітним дорогу наверх. Крім того, скрізь корупція - в освіті, роботі, сім'ях, свідомості. Пухлину можна вирізати, але що робити якщо пухлина замінила всі існуючі органи.

Пухлину можна вирізати, але що робити якщо пухлина замінила всі існуючі органи

Усе перераховане вище - результат бездарної моделі управління країною. Бездарної настільки, що важко уявити інший варіант. Можна звичайно продовжувати лаяти народ, звинувачувати у всіх смертних гріхах. Наділяти його сміховинними поняттями і анекдотичним титулами. Але ситуацію це вже не змінить.

Насмілюся припустити, що переможцем на найближчих виборах буде або той, кому судилося стати найменш популярним лідером, зваливши на себе весь вантаж "шокової терапії". Людина, яку народ буде ненавидіти за інфляцію і дефіцит товарів. Або той, хто погасить світло і закриє двері. Думаю, це буде найнещасніша людина на планеті.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі