Як навчити дитину чути маму

Підкріплюйте слова діями

Аргумент "дитині не вистачає уваги" часто несправедливий і мало допомагає. Особливо, коли мама з дитиною 24/7, а малюк все одно її не чує. Скоріше, справа в тому, як мама розпоряджається своїм авторитетом і встановлює межі.

Важливо звернути увагу на те, як вона навчає дитину надавати важливість своїм словам. Адже між рядками ми завжди демонструємо дитині, настільки вагома та чи інша фраза.

Що ж потрібно зробити, щоб змінити ситуацію?

1. Зв'язка слово-дія.

Якщо ви говорите дитині важливі слова, до яких вона повинна поставитися серйозно, то і самі маєте ставитися до них так само. Не кидайте слів на вітер. Не дозволяйте сприймати їх абияк. Обов'язково перевіряйте те, що відбувається після того, як ви їх вимовили, і підкріплюйте слова діями.

Не кидайте слів на вітер. Не дозволяйте сприймати їх абияк

Наприклад, якщо ви говорите дитині: "Іди їсти!", а на рівні дій їсти не обов'язково, тому що ви не стежите за дитиною, то вона спиратиметься на дії. А точніше - їх відсутність.

2. Мотивація.

Деяким дітям характерна імпульсивність. Вони відволікаються. Їм не вистачає цілеспрямованості, щоб довести дію до кінця. Крім зв'язки слово-дія, можна підключати ігрові елементи. Ви можете давати малюкові призи, влаштовувати змагання. Наприклад, розкладати одяг в певному порядку.

Це стосується і питання сну. Дитина буде намагатися ухилитися від засипання, якщо відчуває, що це можливо. Тому важлива ваша твердість: наскільки чітко ви сказали, що ми вже не п'ємо, не ходимо в туалет і не розмовляємо.

Вам слід контролювати і припиняти спроби дитини піти наперекір вашим словам.

Ольга Товпенко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі