Мамо, він мене б'є

Як припинити бійки між дітьми

Багато сил і енергії у матерів забирає вирішення конфліктів між дітьми. Хочу дати вам кілька рекомендацій, які допоможуть скоротити кількість сварок і бійок у сім'ї, а також зменшити їх інтенсивність і тривалість.

Отже, як поводитись мамі, якщо вона стала свідком конфлікту?

1. Важливо залишатися спокійною. Не приймати сторону одного з дітей. Обоє хороші, в кожного є мотив і своя "правда".

2. Нагадайте правила, які є у вашому домі, наприклад: "Битися не можна!"

3. Озвучте емоції і проблеми, які виникли у кожної дитини, наприклад: "Ти розсердилася, бо Маша взяла твою ляльку".

4. Малюки у віці до 4 років, як правило, потребують вирішення конфліктної ситуації, яка запропонована дорослим. З дітьми старшого віку можна використовувати метод "Столик перемир'я". Це стіл з двома стільцями або якийсь символ миру, який можна взяти в руки, наприклад, красивий камінчик.

З дітьми старшого віку можна використовувати метод "Столик перемир'я"

Перша дитина бере цей предмет і починає розповідати, що сталося. Дуже важливо в цей момент знаходитися поруч і бути не суддею, а стороннім спостерігачем, допомогти дитині висловити свої емоції в "Я-формі". Наприклад, не "ти мене образив", а "я серджуся на тебе, бо..."

Далі камінь переходить до другого дитині, і вона починає ділитися своїми емоціями і баченням ситуації. Цей метод допомагає виплеснути емоції без насильства, навчитися чути один одного і домовлятися.

Бажано, щоб рішення діти знайшли самостійно.

Пам'ятайте, в дитячому конфлікті ви ніколи не можете до кінця бути впевнені, хто правий, а хто винен. Часто малюки таким чином просто хочуть домогтися вашої уваги.

Спочатку втіште одного, наприклад: "Він тебе вдарив? Тобі боляче? Як недобре!", А потім зробіть зауваження іншому: "Навіть якщо ти розсердився, битися не можна!". І знову переключіться на першого.

Таким чином ви не будете підживлювати агресивну дитини і покажете, що у вашому будинку дружелюбність заохочується.

Ольга Товпенко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі