Замість зернових Україні варто зробити ставку на вирощування марихуани

Місія MВФ поїхала, а невизначеність і почуття тривоги залишилися

Судячи з відсутності оптимістичних заяв, остаточно домовитися не вдалося. Це сумно, оскільки до кінця року уряду потрібно знайти близько 130 млрд грн. А шукати, крім як в кишенях фонду і його сателітів, ніде, - пише Іван Компан для NV.ua.

Звичайно, можна піти второваним шляхом: зростання акцизів, підвищення мінімальних цін на алкоголь і тютюн, податкові перевірки. Але, боюся, такими методами бажаної суми не збереш. Це означає, що доведеться робити або секвестр бюджету, або оголошувати дефолт. Важкий вибір! Я маю на увазі не чиновників, а народ.

З іншого боку, якщо дадуть кредит, то вибір робити не доведеться. Бізнес продовжиться, як зазвичай. Адже, кредит - це вихід лише з точки зору миттєвої перспективи. А в довгостроковій, нам інвестиції потрібні, а не кредити!

У зв'язку з цим, виникає закономірне питання - а що ми, Україна, можемо запропонувати інвестору? Традиційні "заманухи" вже не працюють.

Історія про дешеву і освічену робочу силу втратила свою актуальність. По-перше, сила їде, залишається лише пенсійна і не налаштована працювати "слабкість", яку хтось повинен годувати. По-друге, в століття роботизації дешева робоча сила перестає бути конкурентною перевагою.

В століття роботизації дешева робоча сила перестає бути конкурентною перевагою

Твердження про те, що Україна – великий споживчий ринок, теж викликає все більше сумнівів. Якщо подивитися, якими темпами він зменшується кількісно і змінюється в гірший бік якісно, то навряд чи подібний аргумент викличе збудження інвесторів.

Про науку і технології взагалі говорити не хочу. Про це нехай краще розповість столітній керівник української Академії наук. Українські IT-компанії не беруться до уваги. Це все фантоми, що працюють на західного клієнта і в будь-який момент, наприклад, якщо приберуть інститут приватного підприємництва і спрощеного оподаткування, можуть стати польськими, кіпрськими або будь-якими іншими.

Думаю, не варто продовжувати. Можемо відразу перейти до нашого головного активу – землі і ролі світової "житниці". Цей актив є, розвивається і допомагає країні виживати, регулярно постачаючи валютну виручку.

Але навряд чи можна всерйоз припустити, що сільське господарство в класичному вигляді зробить країну багатою і процвітаючою. У всякому разі історія таких прикладів поки що не знає.

З іншого боку, якщо сільське господарство – це наш єдиний потенціал, так давайте спробуємо проявити новаторський підхід до його використання.

У 2020 році легальні продажі марихуани в США досягнуть $20 млрд

Наприклад, долучимося до виробництва марихуани. Це не жарт! У 2020 році легальні продажі марихуани в США досягнуть $20 млрд. Звичайно ж, прекрасні новини для споживачів, а якщо врахувати, що ринок росте близько 35-40% на рік, то й відмінні можливості для інвесторів.

У багатьох експертів не викликає сумнівів, що бізнес на марихуані буде набирати обертів в найближчі роки. Ціни на акції великих виробників, Cronos Group, Canopy Growth, Tilray і Aurora Cannabis ростуть небаченими темпами, по кілька сотень відсотків на рік. Капіталізація лідерів досягла десятків мільярдів доларів і вже порівнянна з провідними світовими виробниками зернових та курятини.

Більш того, ринок марихуани набуває дуже важливого значення для виробників алкоголю, пива та газованих напоїв, продажі яких впевнено падають у всьому світі. А ось продаж напоїв з вмістом марихуани, на думку експертів, має відмінний потенціал для зростання.

Відмінним доказом цього твердження є інвестиція в $5 млрд, яку зробив міжнародний алкогольний гігант Constellation Brands, продавець пива Corona, в канадського виробника трави Canopy Growth Corp. Ще один пивний гігант, Molson Coors, створив спільне підприємство з Hydropothecary Corp., яка планує продавати напої на основі марихуани в Канаді. Heineken почав виробництво Hi-Fi Hops, газованої води з марихуаною, в Каліфорнії, де такий бізнес легальний. Певні спроби робить Coca-Cola. Словом, потенціал величезний і немає сумнівів, що бізнес, пов'язаний з марихуаною, набирає обертів.

Були "житницею", станемо "продавцями чарівних мрій"

Так ось, чому б і Україні не втрутитися в цю справу. Були "житницею", станемо "продавцями чарівних мрій". Земля і клімат відповідні. Культура і досвід, як вирощування, так і споживання у багатьох є. Маржинальність, напевно, трохи вища, ніж у зернових буде. Інтерес у інвесторів є. Все сходиться!

Незвично, звичайно, але, по-моєму, настав час робити нестандартний хід, а то стандартних вже не залишилося. А раптом чарівна трава зробить з Україною диво!

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі