Кожен повинен мати свій фонд "надзвичайних ситуацій"

Почніть заробляти

На жаль, життя кожної людини складається не тільки зі злетів. Бувають моменти, коли удача відвертається і просто необхідно перетерпіти в пошуках чогось нового. І чим більшу витримку ви здатні проявити, тим кращим і яскравішим може виявитися новий етап. Часто-густо, здатність дочекатися нової хвилі можливостей безпосередньо корелює з вашим фінансовим станом, - пише Іван Компан для NV.ua.

Безгрошів'я і борги, як правило, змушують вас хапатися за те, що "лежить скраю", не дочекавшись свого зоряного часу. Саме тому так важливо вчасно створити свій власний фонд "надзвичайних ситуацій" або, по-простому, "заначку на чорний день".

До речі, з огляду на демографічну кризу, пов'язану з низькою народжуваністю і масовим відтоком працездатних українців за кордон, "кризовий" фонд цілком можна створювати з перспективою пенсійного. Адже ще десятиліття-два і цілком ймовірно, що нікому буде заробити вам на пенсію. До речі, проблема актуальна не тільки для України.

"Кризовий" фонд цілком можна створювати з перспективою пенсійного. Адже ще десятиліття-два і цілком ймовірно, що нікому буде заробити вам на пенсію

Як же може виглядати "пенсійно-кризовий" фонд українця і з чого потрібно почати? Я свідомо пропускаю патетичну частина розповіді про те, як важливо навчитися відкладати гроші змолоду і утримуватися від придбання iPhone останньої моделі в кредит. Це очевидно! Питання – куди вкладати зекономлені на iPhone гроші?

Вибір не такий уже й великий:

1. Нерухомість, яка дешевшає. Що значить генетична пам'ять і яка велика її сила! Як люди, які пережили голод, все життя продовжують акуратно збирати крихти хліба зі столу, так і зріле покоління українців, яке вийшло з хрущовок, "гостинок" і гуртожитків, підсвідомо тягнеться до нерухомості. Що в результаті? Втрати! За даними київських агентств вартість одного квадратного метра в Києві за останні 10 років знизилася на дві третини.

Можливо, ринок досяг дна і нас чекає бурхливе зростання? Дивлячись на зростання кількості новобудов, масовий від'їзд молоді за кордон і неясні економічні перспективи дуже важко знайти логічне пояснення можливого майбутнього зростання. Хоча, з іншого боку, ті, хто пережили голод, збирають сухарики "на потім", навіть коли булочні завалені хлібом.

2. Нульові депозити. Добре було раніше, коли великі українські банки платили по 10% річних у валюті. Але ця "жирна" епоха давно в минулому. Все, що вам можуть запропонувати надійніші установи, які представляють в Україні великі міжнародні фінансові групи – це 0,2% на рік, у доларах. А деяким хорошим банкам ваші долари і зовсім не потрібні. Не розгуляєшся!

У гривнях, на довгий термін, генетична пам'ять і здоровий глузд інвестувати не велять

У гривнях, на довгий термін, генетична пам'ять і здоровий глузд інвестувати не велять. Адже за останні 10 років гривня знецінилася щодо долара на 480%. Боюся, що ніякі відсотки за депозитом таких втрат не компенсують. Навіть більше, ситуація в економіці за ці роки кращою не стала і подальші перспективи райдужними не назвеш.

3. Українські цінні папери. За останні 10 років індекс української біржі виріс більш ніж удвічі. Але якщо перерахувати в долари, то втрати становитимуть точно так само, як і з нерухомістю, приблизно 65%. Короткострокові суперприбуткові "гешефти" з ОВДП, як кілька місяців тому, річ несистемна і лише для "утаємничених". Не думаю, що варто довіряти гроші вашого кризового фонду на довгий термін тим, хто сам ніяк з кризи вибратися не може.

4. Захід нам допоможе. Незважаючи на другу найбільшу в історії людства фінансову кризу, названу "Великою рецесією", американський ринок акцій (S&P 500), за останні 10 років зріс у два з половиною рази. Це, в середньому, 9,3% на рік.

Будьте боязкими, коли інші проявляють жадібність, і жадібними, коли всі бояться

Зараз ми перебуваємо напередодні нової кризи і, напевно, не варто одразу ж кидатися з головою в ринок, який росте вже майже 10 років. А от, коли індекси почнуть падати, і вулицями потечуть "ріки крові", як рівно десять років тому, коли збанкрутував Lehman Brothers, ось тоді і настане час для тих, хто підготувався. Як мудро сказав Баффетт "Будьте боязкими, коли інші проявляють жадібність, і жадібними, коли всі бояться". Адже після кожної з шести повоєнних криз зростання ринку тривало від 6 до 10 років і становило від 101% до 418%, а це в середньому від 14% до 27% на рік.

Так що, плюньте ви на національні традиції закочувати гроші в бетон і швидше позбувайтеся всілякої неліквідної нісенітниці. Держава дозволила інвестувати за кордон легально, так скористайтеся ж можливістю і спробуйте відкусити хоч якийсь шматочок від пирога!

А що стосується генетичної пам'яті, то досвід України доводить, що вибір кращого з двох поганих кандидатів на президентських виборах ні до чого доброго не приводить. Так що, поки "з двох зол будемо вибирати менше", кризово-пенсійний фонд краще тримати подалі від кордонів Батьківщини.

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі