На економічній кризі можна добряче заробити

За кожним падінням йде підйом

Турецька фінансова криза, що вибухнула, цілком може стати каталізатором глобальної економічної кризи, думки про яку вже давно витають у повітрі.

Передчуття шторму, на жаль, не продукт моєї особистої уяви і фантазії, а думка багатьох провідних глобальних фінансових інститутів, образно званих "Волл-стріт", - пише Іван Компан для NV.ua.

Так ось, Волл-Стріт вважає, що може і не моментально, але в наступні кілька років економічний спад настане, як пити дати. Ну а, оскільки інвестори торгують очікуваннями, а не фактами, то цілком закономірно, що фінансові ринки відреагують на падіння економіки з випередженням.

Що це означає для нас з вами і як це падіння пережити? За даними великої дослідницької компанії CFRA, починаючи з 1945 року, рецесії в США траплялися кожні шість-сім років. Їх середня тривалість становила 11 місяців. Ведмежий ринок, вірний супутник рецесії, тривав в середньому 14 місяців. Є, звичайно, особливі випадки, Велика депресія, Криза "доткомів" і Велика рецесія, коли тривалість і наслідки були значно драматичніші. Як буде цього разу, достовірно ніхто не знає, але те, що буде – можна не сумніватися. Тому, краще приготуватися!

Практичніше буде не сподіватися на державу, а сконцентруватися на тому, як пережити падіння на індивідуальному рівні

Не буду зупинятися на тому, як глобальний економічний спад вдарить по нашій державі і що з цим робити. Якщо вже ми хороші роки розтринькали, то в погані, коли брати в борг стане набагато складніше і дорожче, ми точно нічого не надолужимо. Тож, практичніше буде не сподіватися на державу, а сконцентруватися на тому, як пережити падіння на індивідуальному рівні.

Що найголовніше в періоди падінь? Зберегти капітал, а потім розумно його інвестувати. Адже за кожним падінням йде підйом і це відмінна можливість заробити!

Хотілося б помилятися, але, найімовірніше, зберегти капітал у гривні не вийде. Як показує українська фінансова історія, для звичайного "необізнаного" громадянина ігри з гривнею занадто ризиковані і, як правило, погано закінчуються.

Зберегти капітал у гривні не вийде

Для тих, хто ні за що не хоче досліджувати можливості, які пропонують західні ринки капіталу, напевно, найоптимальнішим рішенням буде тримати гроші, як і раніше, під матрацом. Пристойні банки все одно за доларовими депозитами нічого не платять, максимум 1%, а якщо на ринку почнеться кризова метушня, то й зовсім можуть перестати повертати гроші. Як мінімум, тимчасово. Ми вже бачили кілька років тому, як це просто робиться. То чи варто ризикувати капіталом заради мізерного депозитного доходу, та ще й оподатковуваного.

Ті, хто дивиться на фінансовий світ ширше і готовий вчитися і пробувати, не втрачайте часу, відкривайте інвестиційні рахунки за кордоном, і відправляйте гроші туди.

Не втрачайте часу, відкривайте інвестиційні рахунки за кордоном, і відправляйте гроші туди

Адже, якщо ситуація в економіці буде погіршуватися, то нині діючий легальний канал вивезення грошей швиденько перекриють і доведеться возити у валізі, порціями. Закон "Про валюту" теж не допоможе, в разі чого НБУ все одно має повне право заборонити виведення грошей за кордон.

Що робити, коли гроші будуть там? Про це трохи далі. Але найголовніше, що вони будуть "там", в місці більш безпечному, ніж смугастий матрац або українська банківська система. А це вже безперечний крок вперед.

У що саме інвестувати? Однозначної відповіді немає. Багато що залежить від ваших індивідуальних переваг, віку, схильності до ризику. Єдине, можна стверджувати, що зараз точно не найкращий час для інвестицій в акції. Ринок росте вже десятий рік, і через кілька днів ми можемо стати свідками найтривалішого бичачого ринку в історії людства. Самі розумієте, що вічно так тривати не може. Максимально оптимістичні прогнози говорять про те, що подальше зростання може скласти ще близько 6%. У той же час, за даними CFRA, ведмежі ринки, в середньому, закінчувалися падінням на 33%. Тож, розумніше буде набратися терпіння і почекати. Коли акції падають, а цього в найближчі роки не уникнути, найкращими друзями інвестора можуть стати державні або корпоративні американські облігації, але обов'язково з високим інвестиційним рейтингом, золото і американський долар. Багато на цьому не заробиш, але консервативні інвестиції допоможуть зберегти капітал. А зустріти початок нового молодого бичачого ринку з повністю збереженим капіталом – це дорогого коштує!

Коли акції падають, найкращими друзями інвестора можуть стати державні або корпоративні американські облігації, золото і долар

Скільки чекати? На жаль, точної дати, коли падіння зміниться зростанням, не знає ніхто! Тому, головне правило полягає в тому, щоб не інвестувати всі кошти, що у вас є, в один момент. В цьому випадку "All in" – це не найкраща стратегія. Історія знає різні приклади, коли короткочасний сплеск, сприйнятий інвесторами, як початок нового бичачого тренда, змінювався ще одним затяжним падінням.

Тож, як мінімум, дочекайтеся, поки ринок офіційно стане ведмежим, а це -20%, а далі інвестуйте порціями. Ідеально все одно не вгадаєте, але не сумніваюся, що в довгостроковій перспективі, така стратегія себе виправдає і дозволить заробити.

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі