Кубок світу-2018: Час великих збірних минув

Традиції змінюються

Кубок світу-2018 показує тенденції сучасного футболу. Насамперед, це перевага раціонального ведення гри, що заснована на командних діях, дисципліні. Перемагає не той, хто володіє м'ячем, а той, хто будує гру із захисту своїх воріт, знає слабкі та сильні сторони суперника.

Змінилося значення лідера в команді. Тепер лідер не той, хто має найкращі індивідуальні показники, а хто найкраще працює на команду. Потрібно бути ключовою ланкою, а не окремою фігурою. Наприклад, у матчі проти хорватів Мессі грав більше на себе, ніж на команду. Схожа ситуація була із лідером збірної Бразилії Неймаром проти Швейцарії. Часи, коли одна людина вирішувала долю матчу чи навіть турніру, минули. Часи Марадони та Пеле залишилися в минулому.

Тепер лідер не той, хто має найкращі індивідуальні показники, а хто найкраще працює на команду

Найбільша тенденція цього Мундіалю в тому, що команди без великих можливостей, завдяки правильно вибудованій системі стають успішними на великих турнірах. Найяскравіший приклад - Хорватія, Бельгія. Домінувати в футболі вже можуть не тільки великі збірні. Традиції змінюються.

Багато розмов, що провідні збірні бережуть сили на вирішальні матчі та не хочуть розкривати карти. Я не погоджуюся з цим. У спорті немає такого поняття "приберегли сили". Після 10-15 хвилин матчу емоції переповнюють і футболіст віддається грі на повну. Групова стадія не така довга. Тому особливого права на помилку немає. Не забитий пенальті Мессі у грі проти Ісландії, може коштувати збірній Аргентини місця в плей-оф.

З перших матчів Кубка світу бачимо, що тренерська робота на першому місці. Хто детальніше готується - має успіх. Не можна грати із всіма однаково. Потрібно ретельно підходити до слабких та сильних сторін суперника. Навіть якщо твоя збірна має чудовий склад. На Кубку світу слабких команд немає. Можна поплатитися очками за недооцінку або відсутність підготовки до будь-якого суперника.

Магія імен, суми трансферів, колишні заслуги нікого не повинні засліплювати

Потрібно вчасно проводити так зване перезавантаження. Бо інколи виходить, що певне покоління гравців вже себе вичерпало, а на нього продовжують робити ставки. Це завершується великим розчаруванням. Магія імен, суми трансферів, колишні заслуги нікого не повинні засліплювати. Важливо, щоб тренери розуміли ці процеси та не зволікали із вольовими рішеннями до останнього моменту. Ця проблема на нинішньому Кубку світу актуальна для збірних Німеччини та Іспанії.

Не дивують проблеми Аргентини. Команда важко пройшла кваліфікацію. Фактично застрибнули в останній вагон поїзда, який рушив. Їм бракує збалансованості складу. Мають сильну групу атаки, але великі проблеми в середині поля, захисті та воротарській позиції. Враховуючи раціональність сучасного футболу, розраховувати на успіхи Аргентині буде важко. Зіркові форварди впираються в колективний захист суперника. Потрібно, щоб Мессі та партнери, мали підтримку захисників. На жаль, в команді Хорхе Сампаолі цього немає.

Зараз на Кубку світу непогано виглядає Бельгія. Цікаві моменти є у грі збірних Англії та Франції. Сподобався Сенегал. Під враженням після двох матчів збірної Хорватії. Не здивуюся, якщо хорвати дійдуть дуже далеко. Ця збірна нагадує команду 90-х. Тільки на противагу підопічним Блажевича збірна Далича має збалансованіший склад. Півзахист в особі Модрича та Ракитича - один з найкращих у сучасному футболі.

Олег Федорчук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі