Корупція торкнеться всіх: як зберегти гроші

Ось і до наших фінансів дісталися

Хто зараз є найбільшою загрозою для наших особистих фінансів? Вірно! Збірний образ корумпованого представника влади, як виконавчої, так і законодавчої. Нарешті, корупція торкнеться всіх. Навіть тих, чия хата ще недавно була зовсім-зовсім скраю. Тих, бездітних, хто абсолютно байдуже дивився, як руйнується освіта. Здорових і молодих, кому було плювати на реформу медицини. Киян, яким не було особливого діла до вирубки лісу в Карпатах, одеситів, що чхати хотіли на гори сміття у Львові, і сумчан, які не переживали про "місячний" пейзаж на Рівненщині. Але тепер вже всім може дістатися, - пише Іван Компан для NV.ua.

Нарешті, корупція торкнеться всіх. Навіть тих, чия хата ще недавно була зовсім-зовсім скраю

Я говорю про антикорупційний суд, вірніше, про прив'язане до нього фінансування МВФ. Немає сенсу розповідати "розумні" історії про поточний рахунок платіжного балансу, золотовалютні резерви і графік виплат. Про це вже сказано сто разів, промовчав тільки ледачий. Очевидно, що якщо грошей фонду не буде, то нам "кердик". І неважливо, чи буде гривня по 40 чи по 50. Точно так само не має значення, в якій валюті ваші заощадження. Навіть, якщо все в доларі або євро, і ви сподіваєтеся виграти на зростанні курсу, то це ілюзія. Швидкий виграш на тлі оглушливого довгострокового розгрому. Тому, що чергова фінансова криза і масштабна девальвація відкине нас ще на десятиліття далі, в бік деградації, подалі від цивілізованого світу. Ви думаєте нікуди, і так по дну ходимо? Згадайте Венесуелу і її новообраного президента Мадуро. А своїх "Мадуро" у нас вдосталь. На будь-який смак і колір! І економічний крах стане їх зоряним часом і початком сліпучої політичної кар'єри. Тож, заощадження в доларах – це, безумовно, правильно, але ось тільки задоволення в країні жебраків вони вам не принесуть. Зневірені люди творять відчайдушні речі і, не дай нам бог дожити до венесуельського соціалізму!

Якщо грошей фонду не буде, то нам "кердик". І неважливо, чи буде гривня по 40 чи по 50. Точно так само не має значення, в якій валюті ваші заощадження

А тепер, поставте себе на місце корумпованого парламентарія, яких у нас, практично, весь парламент, за рідкісними винятками. Сидите ви у себе в заміському будинку, на веранді, і смакуючи дороге вино, гортає законопроект про антикорупційний суд. І починають у вас в голові зрадницькі думки роїтися. Підписати, не підписати?! Підписати в тому вигляді, як Захід вимагає, кінець вольниці – на нари, з конфіскацією. Не підписати – країні кінець, навіть красти буде ні в кого. Оце дилема. Хоч монетку кидай.

А чиновнику що, простіше? Дали йому доручення "відпрацювати" з депутатами, щоб вони закон прийняли, а думка-то шкребе потилицю. Ось умовить він парламентаря, змусить проголосувати, а той же самий суд його за шкірки, та й на нари. В одній камері із законодавцем сидіти доведеться. Ні, так діло не піде, краще вже разом на веранді вина попити та подумати, як при новому порядку, після дефолту, влаштовуватися. Зрештою, навіть у Венесуелі щось можна вкрасти, а вже якщо зовсім несила стане, то по будиночках своїх іспанських та швейцарських роз'їхатися можна. До рахунків та дітей, що в закордонних школах вчаться, ближче.

А чиновнику що, простіше? Умовить він парламентаря проголосувати, а той же самий суд його за шкірки, та й на нари. В одній камері із законодавцем сидіти доведеться

І будуть вони, государеві люди, жити на чужині чесно і правильно, не порушуючи законів, і сумувати... Про Батьківщину і ті золоті часи, коли грабували країну, збивалися статки і все життя було попереду. Сумна перспектива, але все ж краще, ніж свідчення в НАБУ давати.

А тепер, на закінчення, за законами жанру, ми повинні відповісти на запитання: "Що ж нам, звичайним українцям, в цій ситуації робити?". З точки зору державного устрою обов'язково йти голосувати на наступних виборах. Але варто витратити час і подумати за кого. Адже будуть серед кандидатів і пристойні люди. Революція, барикади? Ні! Тільки нову шантрапу наверх з дна піднімемо і будемо ще кілька років у фейсбуці їх гасла прекраснодушні читати. З точки зору особистих фінансів? Тут, все просто – скористайтеся поки ще відкритою можливістю і інвестуйте за кордон.

Ну і сподіватимемося, що історія про депутатів і їх роздуми – чистісінька фантасмагорія, яка не має нічого спільного з моральним обличчям українського політика. І затамувавши подих будемо чекати, що закон приймуть, суд створять, і яскрава мрія про новий борг стане реальністю!

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі