Правда про пальмову олію

Незнання – страшна біда, коли це стосується здоров'я та життя

Про "шкідливість" пальмової олії чули майже всі. Чого лише не прочитаєш в інтернеті: і що вона в шлунку утворює "пластилін", який не засвоюється, і що від неї рак. Нібито тому і вирішили заборонити використовувати її в продуктах. Навіть підготували законопроект.

Виглядає все ніби благородно і правильно. Бо замінювати молочний жир з молочних продуктів справді погано. Він дуже корисний для мозку та кишечника, містить вітаміни А і Д. Зрештою, коли купуєш молочний продукт, а він таким не є, за це потрібно карати обманщиків.

А от щодо не молочних продуктів — рішення невірне. Бо пальмова олія — не те що не шкідлива, але й корисна. Допомагає серцю та судинам, має протизапальну дію. Вона насичена, отже, не окислюється, продукти довго не псуються. Подібна до кокосової олії, яку ніхто не забороняє, навпаки, позиціонують як корисний для здоров'я продукт.

Пальмова олія — не те що не шкідлива, але й корисна. Допомагає серцю та судинам, має протизапальну дію

Але пальмову вирішили заборонити. Відразу питання: а які жири будуть використовувати натомість у печиві, цукерках, випічці? Соняшникову, рапсову, соєву та продукти на основі їх переробки, які містять велику кількість омега-6 жирів, що стимулюють запалення в організмі? Чи транс-жири, які зроблять нас та наших дітей хворими, викликають проблеми серця, високий ризик діабету 2 типу, ожиріння, хвороби Альцгеймера?

Чому про альтернативу ніхто не каже? Вона ж буде. І, швидше за все, небезпечною.

У пояснювальній записці пишуть, що "пальмова олія та її жирні кислоти можуть підвищувати рівень холестерину в крові та провокувати розвиток атеросклерозу, тромбозу судин, захворювань серця, ожиріння". І дають посилання на наукове дослідження, в якому жодного поганого слова немає про пальмову олію і взагалі слово "пальмова" не згадується.

Знаєте чому? Бо немає наукових досліджень, які б свідчили про шкідливість пальмової олії.

Немає наукових досліджень, які б свідчили про шкідливість пальмової олії

Але існують такі, які свідчать про користь, зокрема, для серця, судин та профілактики атеросклерозу. Якщо людину постійно називати свинею, вона може захрюкати. Якщо довго і постійно писати, яка шкідлива пальмова олія, довірливі люди повірять.

Вважаю законопроект таким, який потребує суттєвої доробки, а саме заборонити використання пальмової олії в молочних продуктах. І все. Молочні мають бути з молока, все вірно. А от забороняти в інших продуктах не можна, бо що в них буде натомість?

Потрібно заборонити використання пальмової олії в молочних продуктах. І все

До речі, пальмова олія не така дешева, як про неї пишуть. Її видобуток пов'язаний із вирубкою лісів і масовою загибеллю тварин. І це — ціна нашого "солодкого" життя (кондитерські вироби), а також пального, зробленого на основі олії.

P.S. В Америці також дуже борються з пальмовою олією. А знаєте чому? Бо захищають свій внутрішній ринок арахісового масла.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі