Здорове харчування: що взяти у дорогу

Той, хто цінує своє життя, знаходить можливість це робити всюди, навіть у поїзді

Останнім часом переїзди та наукові події займали всі мої дні і навіть ночі. І де б я не була, завжди бачу дві категорії людей: тих, які у великих кількостях поглинають булочки, солодощі, солонощі, солодкі води, смажене м'ясо чи сосиски; а також тих, хто завжди знайде здоровіший варіант перекусу та вип'є звичайну фільтровану воду.

Раціон людей другої категорії можна назвати "зберігаючим". Незалежно від місця проживання, люди, які дотримуються "зберігаючого" раціону, мають більш довгі теломери, а отже й всі шанси прожити довше.

Люди, які дотримуються "зберігаючого" раціону, мають більш довгі теломери, а отже й всі шанси прожити довше

Що таке теломери? Це ділянки на кінцях хромосом, які складаються із ниточок ДНК, покритих спеціальним захисним шаром білків. Вони нагадують пластикові "ковпачки" на кінцях шнурівок.

Коли від тривалого користування кінці шнурівок розтріпуються, ми викидаємо їх і купуємо нові. Коли теломери стають занадто короткими, клітини перестають ділитися, але нових, на жаль, вже не купити.

Наші теломери "прислухаються до нас, підкорюються" тим вказівкам, які ми їм даємо у вигляді їжі, емоцій чи стресів. Вони є маркерами швидкості старіння клітин.

Наш спосіб життя може змусити теломери прискорити процес старіння клітин або, навпаки, пригальмувати його.

Простіше кажучи, один із секретів довгого та здорового життя полягає в тому, щоб активно стимулювати процес оновлення клітин.

Один із секретів довгого та здорового життя полягає в тому, щоб активно стимулювати процес оновлення клітин

Теломери ненавидять солодощі та чіпси, солодку воду та смажену їжу, а ще перероблене м'ясо (салямі, ковбаси та сосиски).

Тому, коли ти майже весь день на ногах, а, потрапляючи в поїзд, із "найздоровішого" в меню знаходиш бутерброди із білого пухкого хліба із салямі та ковбаси, загорнуті в харчову плівку, то радієш, що носиш із собою в дорозі низькокалорійний і корисний перекус. А ще — капсули з омега-3 жирами.

Життя на колесах чи в небі – це додатковий стрес, який створює сприятливі умови для розвитку запалень, а запалення і теломери взаємопов'язані.

Вони посилюють одне одного. Запалення змушує імунні клітини посилено ділитися, через що їхні теломери стають коротшими.

Один із найефективніших способів захистити себе від запалення полягає в тому, щоб припинити його підгодовувати.

Глюкоза, отримана із чіпсів, білого хліба, печива, цукерок, солодких напоїв та соків, швидко потрапляє в кров, що веде до підвищеної концентрації запальних молекул, які поширюють запалення у всьому тілі.

Протидіють запаленню продукти, які багаті омега-3 жирами: жирна риба, горіхи, насіння льону, листова зелень.

Протидіють запаленню продукти, які багаті омега-3 жирами: жирна риба, горіхи, насіння льону, листова зелень

Окрім того, омега-3 знижують розвиток оксидантного стресу.

Тому незначна добавка омега-3 до раціону допомагає оберігати теломери від вкорочення.

Слабке здоров'я позбавляє людину можливості жити так, як вона хоче.

Здорові люди, незалежно від віку, отримують від життя більше радості та відкрито діляться своїми талантами із оточуючим світом, їм простіше розпоряджатися своїм часом з користю для суспільства.

Продовжити життя теломерам допомагають цікаві заняття, позитивні емоції та фізична активність. Встановлено, що у тих, хто веде сидячий спосіб життя, теломери коротші, ніж у тих, хто живе активно.

Продовжити життя теломерам допомагають цікаві заняття, позитивні емоції та фізична активність

Особливо це стосується аеробних вправ (танців, швидкої ходьби, бігу, стрибків), інтенсивних інтервальних тренувань, при яких короткочасні значні кардіонавантаження чергуються з періодами відпочинку (наприклад, кросфіт).

Крім усього іншого фізична активність ще й стимулює процес аутофагії, тобто самоочищення клітин.

Словом, той, хто цінує своє життя, знаходить можливість це робити всюди, навіть у поїзді.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі