Олександр Соколовський
Президент Всеукраїнського об'єднання роботодавців легкої промисловості
29.04.2018

Що робити з ідіотською традицією випалювати траву?

Країна агрономів-піроманів

Європейці, які навесні на машинах перетинають наш західний кордон і вирішують помандрувати Україною, в першу чергу, дивуються навіть не сміттєвим звалищам в лісах і на узбіччях поруч з великими і маленькими населеними пунктами. Ні. Вони ще більше шоковані нашими пожежами вздовж узбіч і далі на полях і заплавах! Точніше шокованими вони стають, коли їм пояснюють, що не треба дзвонити в служби порятунку, адже це не стихійне лихо, а селяни повсюдно "палять траву"!

Я в квітні зі сім'єю їздив до Львова - вогонь, дим і палаючі поля спостерігали протягом всієї поїздки, і не знав, як це діткам пояснити...

Підпалюють не диверсанти, а ми самі. Якась країна доморощених агрономів-піроманів! Які в стародавні часи вирішили, що зола - відмінне добриво для ґрунту! Тільки ось вона змиється численними весняними дощами, а численні біди для природи та екології залишаться!

І головна з них, це навіть не сморід і задушливий дим, наповнений частинками сажі, токсичними елементами і чадним газом. Цей дим викликає і загострює безліч захворювань, в тому числі органів дихання, серцево-судинної системи, а також збільшує дитячу смертність.

Дим викликає і загострює безліч захворювань, в тому числі органів дихання, серцево-судинної системи, а також збільшує дитячу смертність

Але найбільшої шкоди зазнає природа і все живе в зоні ураження! Знищуються пташині гнізда, кроти, їжаки, гризуни, гинуть корисні для ґрунту тварини і бактерії! Вогонь знищує разом із сухою торішньою травою не тільки чагарники, а й дерева, які трапляються йому на шляху. А скільки випадків, коли він перекидається на навколишні ліси і починаються вже лісові пожежі! А коли починають горіти торфовища і цей сморід огортає сусідні міста! І все це відбувається щороку. За традицією і звичкою. До речі, такі традиції крім України є тільки в Росії. Навіть в Білорусі цей анахронізм побороли.

Такі традиції крім України є тільки в Росії. Навіть в Білорусі цей анахронізм побороли

Що з цим робити? Можна звичайно прийняти якийсь закон з величезними штрафами. Але кого ними налякаєш, якщо їх ніхто не буде стягувати? Адже знайти паліїв нереально, та й хто буде це робити. Тим більше, що в суді потім все одно нічого не доведеш. Допомогти може тільки тривала гра, ініційована громадськістю та підтримана владою, і методична робота над проблемою:

- пропаганда на ТБ;

- робота вчителів із сільськими школярами;

- оформлення стендів і всілякої яскравої та креативної наочної агітації по селах та смт;

- соціальна зовнішня реклама та в пресі;

- позиція і активна агітація всіх небайдужих до цієї проблеми людей.

А інакше сором нам всім і ганьба! І уявіть жах всіх цих маленьких птахів і звірів від вогню, який насувається...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі