Усі забули про Мальдіви Порошенка і Антикорупційний суд

Ситуація з Холодницьким має навчити решту – недоторканних немає

Якщо Назар Холодницький порушив закон, нехай відповідає. Нічого страшного тут немає. Ситуація має навчити решту — недоторканих немає. З іншого боку, країна, державний апарат мають навчитися робити швидкі заміни. Як на "Формула-1" чи футболі: одна-дві секунди, пішов. Зараз це стає предметом маніпуляцій і шоу. Зазвичай, таке на Печерських пагорбах полюбляють. У кулуарах говорять: а хто буде наступником? Чи функції САП виконуватиме генпрокурор? Або його заступники. Може вийти так, що знімуть і не поставлять нового. Тоді антикорупційні справи підвісяться і вся робота зупиниться.

Справа Холодницького розгортатиметься гучно і яскраво, у таблоїдному стилі. Адже йдеться про прослушку, народ таке цікавить. Найголовніше, які рішення з цього всього будуть винесені. Хто буде відповідати ще? Можуть побоятися показати все, що почули. Таке собі "Холодницький-гейт".

Справа Холодницького розгортатиметься гучно і яскраво, у таблоїдному стилі

Поки антикорупційні органи не продемонстрували великих результатів. Процес вийшов на сомопожерання. Замість того, щоб ловити Клюєва, збивати гроші з Клименка, Януковича, Арбузова, Азарова, правоохоронні структури взялися один за одного. Це вигідно корупціонерам, які сидять у Верховній Раді і Адміністрації президента.

Персоналії не мають стояти на перепоні самому процесу боротьби з корупцією. Натомість зараз бачимо Санта-Барбару.

Діагноз можна поставити багатьом.

Холодницькому, який став головою Федерації футболу, отримав генеральське звання. Вже тоді було зрозуміло щось середнє — між старою і новою системами.

Друге, самій системі.

З іншого боку, про декларацію Порошенка вже ніхто не говорить. Бо запустився зворотній процес — переслідувати тих, хто переслідував нас.

Про декларацію Порошенка вже ніхто не говорить. Бо запустився зворотній процес — переслідувати тих, хто переслідував нас

Але і антикорупційні органи мають бути чистими. Голова НАЗК залишається у полоні політичних домовленостей.

Водночас, політики мстяться організаціям-антикорупціонерам заповненням е-декларацій — ви критикували, отримуйте. Президент грає у подвійну гру. Ніби хоче зняти декларування з активістів. Але депутатам каже: не голосуйте. І ті не вставляють картки. Плюс, це технологія відвернути увагу. Порошенко у декларації вдвічі зменшив витрати на відпочинок на Мальдівах. А ніхто про це не говорить.

Якщо підсумувати — НАЗК, Холодницький, антикорупціонери, виглядає так, що влада і опозиція (весь політичний клас) роблять відповідь європейським партнерам. Бо ті намагалися їх змусити прийняти закон про Антикорупційний суд. ЄС казав: доводьте до кінця, вам один крок залишився. В результаті — всю гру почали відмотувати назад. Тепер з'явилися нові скандали і про Антикорупційний суд забули. Замість того, щоб завершити будівництво антикорупційної архітектури, розжовують по шматочку все те, що і так могло працювати.

Така болотистість українського політикуму, страх приймати серйозні державні рішення, небажання боротися з корупцією, прощатися з грошима гальмує країну.

Микола Давидюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі