Замах на проросійського прем'єра Словаччини. Помста?

Здавалося б, політичні замахи в центрі Європи відійшли в минуле. Однак, схоже, світ почало серйозно лихоманити. Чого очікувати далі?

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо потрапив до шпиталю з пораненням. У чоловіка стріляли після закінчення виїзного засідання уряду країни, що відбувалося у будинку культури в Братиславі. За словами очевидців, Фіцо підійшов до натовпу, щоб привітатися - і пролунали постріли. Він отримав кілька вогнепальних поранень, нападника затримали правоохоронці. Речник міністра внутрішніх справ країни заявив - це був замах. Інші члени уряду були евакуйовані з місця події.

Словаччина - країна зі складною історією. Ще 2018 тутешній уряд змушений був піти у відставку через протести, спровоковані убивством журналіста-розслідувача. Це були наймасовіші зібрання від часу падіння комунізму у 1989 році. Розслідування загиблого стосувалися корупції і розкрадань фондів ЄС - тоді уряд очолював Роберт Фіцо. Однак це не завадило йому стати на чолі країни у жовтні 2023. Фіцо звинувачують у популізмі та дружбі з Путіним. Він запам'ятався своїми заявами про те, що війну на Донбасі розпочали "українські фашисти і нацисти" та опором щодо виділення зброї Україні.

Не виключено, що замах був скоєний через пропутінську політичну позицію прем'єра Словаччини, якої він не приховував - адже багато хто у країні боїться повернення радянського терору й окупації, що їх несе Росія та її війська. Однак офіційних версій - наразі не оприлюднено.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі