Знизити ціну на природний газ можливо

Уряд має сьогодні історичну можливість знизити ціну на природний газ для потреб населення

Це не буде зрадою домовленостей з МВФ та скасуванням курсу на створення ринку газу.

Міжнародний валютний фонд наполягає на тому, щоб ціна на газ в Україні була "економічно обґрунтованою". Ту вартість, яку ми нині маємо, вони такою не вважають. Це - одна з умов отримання Україною наступного траншу в $1,9 млрд.

Бюджет субсидій повинен залишатися на рівні 47 млрд грн на рік, згідно з меморандумом із МВФ. У разі збільшення ціни на газ, на субсидії знадобиться більше 100 млрд грн

Згідно пункту 24 Меморандуму України з МВФ, ціна на природний газ встановлюється на рівні повного покриття собівартості та рентабельності, який дозволить підприємству розвивати видобуток газу. Така позиція співпадає із пунктом 2 статті 12 розділу III Закону України "Про ціни та ціноутворення". Ще є один показник в Меморандумі, якого необхідно дотримуватись – бюджет субсидій має бути на рівні 47 млрд грн на рік. Торік він склав 68 млрд грн. На 2018-й заплановано 71 млрд грн, що ніяк не відповідає структурному маяку Меморандуму. В разі збільшення ціни на газ, на субсидії знадобиться більше 100 млрд грн.

Зараз встановлена ціна на природний газ для населення - 7000 грн/ тис.м3. З них: 6000 грн - це вартість блакитного палива, ще 1000 грн - тариф на транспортування та розподіл газу. Нафтогаз вимагає від Уряду підвищити ціну для населення до рівня 8500- 9500 грн/ тис. м3. З урахування витрат на транспортування вона буде складати 9500-10500 грн/ тис. м3.

Ціна на газ, видобутий в Україні, не може мати прив'язки до ціни на німецькому хабі

У фінансовій звітності "Укргазвидобування" собівартість видобутку вітчизняного газу за минулий рік була на рівні 1500-1700 грн за тис. м3. Якщо уряд встановить навіть 100% рентабельність, то ціна на природний газ для потреб населення та виробників тепла не буде перевищувати 4500 грн за тис. м3.

Ціна на газ, видобутий в Україні, не може мати прив'язки до ціни на німецькому хабі з однієї причини - зарплати, пенсії українців та доходи державного бюджету не відповідають рівню зарплат, пенсій та доходів бюджету в Німеччині.

Марія Яковлєва, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі