Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
30.06.2016

Момент божевілля Британії

Володимир Путін радіє результату референдуму у Великобританії. Він вважає, що це допоможе йому знищити ЄС

Результат референдуму у Великобританії минулого тижня щодо виходу з ЄС був несподіваним, так як більшість опитувань і експерти передбачали, що з невеликою перевагою переможуть ті, хто хоче, щоб Великобританія залишилася у складі Євросоюзу. Лондон, Шотландія та Північна Ірландія проголосували, щоб залишитися, у той час як Уельс та Англія проголосували за Brexit.

Чому англійські виборці вирішили піти?

Голосування було націоналістичним, як видно з лозунгів "Ми хочемо повернути нашу країну!" і "Це час, щоб повернути англійську незалежність". Англія - перша у світі національна держава 16-го століття - вже з 17-го і 18-го століть поховала свою ідентичність у рамках британського націоналізму.

До референдуму англійці ніколи не були сепаратистами і були схожими на росіян, які ніколи не вимагали незалежності від СРСР і не проголосили своєї незалежності у серпні 1991 року ("День незалежності" Росії грунтується на її декларації про суверенітет у червні 1990 року). Водночас, англійці і росіяни відрізняються, так як перші можуть втратити заморські колонії та Великобританію і все одно бути національною державою, що неможливо для Росії, яка ніколи не була національною державою і завжди була імперією.

Англійський націоналізм знову з'явився у 1990-их роках у відповідь на шотландський. До того часу англійські "ультрас" носили британські прапори, але починаючи з Чемпіонату світу з футболу 2002 року можна було побачити перші англійські (з Хрестом Святого Георгія) прапори, які ставали дедалі популярнішими.

Ще одна причина голосування англійців подібна до підйому популістського гніву у США та Європі, спрямованого на еліти, політиків і банкірів. Голосування багатьох із них було способом бути почутими - на знак протесту. Вони були переможені глобалізацією. Цей той самий тип перехідних невдах, які голосували за комуністів у 1990-их і за Партію регіонів у 2000-х роках, і з 2014-го підтримують сепаратистів на Донбасі. У США популістський гнів проти істеблішменту дав підтримку Дональду Трампу і Берні Сандерсу, а у Європі - антиєвропейським популістським націоналістичним та крайнім лівим партіям.

Основною проблемою для цих типів виборців є загроза їхній ідентичності. Велика частина прихильників сепаратистів на Донбасі бачать сучасну Росію як СРСР і їхній цивілізаційний вибір - бути з "русским миром", чому загрожує інтеграція України у Європу. У США, як Семюель Гантінгтон попереджав у знаменитій статті у журналі Foreign Policy, латиноамериканці можуть стати основною загрозою WASP (White Anglo Saxon Protestant - білі англосаксонські протестанти) ідентичності. У Європі загроза ідентичності іде від ісламських іммігрантів.

Рішення канцлера Ангели Меркель впустити 1 мільйон біженців із Сирії та інших країн Близького Сходу, а також афганських мігрантів минулого року є однією з найбільших стратегічних помилок, зроблених європейськими лідерами. Це викликало швидке зростання підтримки популістських правих націоналістів у Німеччині.

Що ж до України?

Спочатку погані новини. Володимир Путін радіє результату референдуму у Великобританії. Він вважає, що це допоможе йому у намірі знищити ЄС. "Антифашист" Путін давно фінансує і підтримує антиєвропейські фашистські, неонацистські та популістські націоналістичні політичні сили у Європі.

Тепер хороші новини. Великобританія залишається членом НАТО і її жорстка політика щодо Росії продовжиться. НАТО реагує на потенційні загрози від Росії країнам Прибалтики.

Результати референдуму у Великобританії вплинуть на Україну трьома способами.

Україна втратить головного лобіста членства України в ЄС

По-перше, з Великобританією поза межами Європейського Союзу Україна втратить головного лобіста членства України в ЄС. Британія завжди підтримувала розширення ЄС і НАТО і членство України в обох організаціях.

По-друге, політики, які виступають проти істеблішменту, ймовірно, також збільшать свою популярність в Україні. Скандал з панамськими документами показав, наскільки президент Петро Порошенко є членом глобалізованих еліт, які приховують свої гроші в офшорних податкових сховищах, щоб не платити податки вдома.

Хоча імміграція не є загрозою для ідентичності в України, Росія - є. Жоден з українських солдатів, яких я зустрів в АТО, не вірить у те, що їхній верховний головнокомандувач сповна виконує свої конституційні обов'язки у захисті української ідентичності.

Порошенко, зліплений із того ж тіста, що і президент Леонід Кучма, ніколи не приведе Україну до Європи

По-третє, Україна повинна рішучіше проводити реформи і поліпшити верховенство закону з метою прискорення її інтеграції у ЄС. Для цього потрібні дострокові президентські і парламентські вибори. Порошенко, зліплений із того ж тіста, що і президент Леонід Кучма, ніколи не приведе Україну до Європи.

Не вимога дострокових виборів є основним джерелом політичної нестабільності в Україні. Це небажання президента реалізувати вимоги Євромайдану у сферах правосуддя, верховенства закону і боротьби з корупцією на найвищому рівні. Так само, як виборці Британії зажадали бути почутим зарозумілими елітами істеблішменту, зробили й українці у 2004, 2013-14 і зроблять це знову у найближчому майбутньому.

P.S. Я голосував проти Brexit!

Тарас Кузьо, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі