Олександр Мотиль
Американський історик українського походження, політолог, професор
08.12.2015

Про нелогічність путінської Росії

З одного боку, Путін хоче зробити Росію знову великою. З іншого боку, він не зробив нічого, крім того, що протягом останніх двох років послабив її, зробивши її явним ізгоєм, який потрапив у пастку власних протиріч і не має ані найменшого поняття про те, що робити.

Відповідь колишнього президента СРСР Михайла Горбачова на збиття Туреччиною російського винищувача 24 листопада, добре показує протиріччя, на яких ґрунтується так багато сучасного російського політичного мислення.

Горбачов почав з того, що схвалив жорстку відповідь Володимира Путіна, який назвав дії Туреччини "ударом у спину", і назвав таку реакцію російського президента "зрозумілою" і "виправданою". Це не дивно, оскільки Горбачов також вважає, що бажання Америки "домінувати" і призвело до війни Росії з Україною. Ще 31 січня 2015 року, Горбачов сказав:

Простіше кажучи, США вже втягнули нас в нову холодну війну, намагаючись відкрито здійснювати свою ідею вищості. Що далі? На жаль, я не можу бути впевнений, що холодна війна не призведе до "гарячої". Боюся, [Сполучені Штати] можуть ризикнути і піти на це.... Все, що ми чуємо зараз від США і ЄС — санкції проти Росії. Чи вони дійсно сповна розуму? США повністю "загубилися у джунглях" і тягнуть туди і нас блукати разом.

Очевидно, архітектор перебудови і людина, яка призвела до розпаду СРСР, що, на переконання Путіна, було "найбільшою трагедією 20-го століття" — завзятий "путініст".

Таким чином, він повинен підтримувати лінію Путіна щодо України настільки, наскільки він підтримує його щодо Туреччини і Росії. Замість цього, Горбачов робить припущення, що або повністю підривають російську зовнішню політику, або розкривають деякі глибинні логічні суперечності. Його відповідь на збиття реактивного літака була такою:

Можливо, найкращий спосіб інтерпретувати непослідовність Горбачова це сама нелогічність путінської Росії.

Я пропоную негайно почати підготовку до антитерористичного пакту чи конвенції. З чого вона повинна складатися? Перш за все, заборони на постачання зброї всім незаконним збройним формуванням, де б вони не були. І друге: відмова від підтримки, і не тільки матеріальної, а й моральної та пропагандистської - всіх сил і рухів, метою яких є збройна боротьба проти будь-якої держави чи уряду.

Що-що ви сказали, містере Горбачов? Пакт, який ви пропонуєте, і лексика, яку ви використовуєте, має заборонити російське постачання зброї та пропаганду щодо самозваних ДНР і ЛНР, "чия мета - збройна боротьба" проти української "держави та уряду".

Горбачов приєднався до українських "фашистів", які правлять у Києві? Чи він спритно використовує путінську мову і логіку, щоб підірвати путінську політику? Чи він просто такий самий нелогічний, як і Путін?

Заяви суперечливі. 20 березня 2015, Горбачов зробив такі тверезі зауваження щодо російсько-української війни:

Не існує військового вирішення цього конфлікту і переможців в ньому не буде. Важливо підтримувати будь-які конструктивні кроки і будь-які прояви більш відповідального підходу, які могли б привести до миру .... Спроби ізолювати Росію чи ігнорувати її, завжди будуть невдалими. Я впевнений, що наша країна подолає нинішній період економічних труднощів. Але ми повинні серйозно проаналізувати їхні причини.

Це не зовсім настрій божевільного російського націоналіста а-ля Володимир Жириновський.

З іншого боку, ця ж стаття звинувачує війну "в навмисній бездіяльності перебудови" і "безвідповідальному" рішенні президентів Росії, України і Білорусії про розвал СРСР наприкінці 1991 року.

Це абсолютні настрої божевільного російського імперіаліста а-ля Володимир Путін.

Можливо, найкращий спосіб інтерпретувати непослідовність Горбачова це сама нелогічність путінської Росії. З одного боку, Путін хоче зробити Росію знову великою. З іншого боку, він не зробив нічого, крім того, що протягом останніх двох років послабив її, зробивши її явним ізгоєм, який потрапив у пастку власних протиріч і не має ані найменшого поняття про те, що робити. Як Михайло Горбачов.

Текст публікується з дозвовлу автора

Переклад Gazeta.ua

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі