Сталінські практики в путінській Росії: так виглядає гола правда

Можливо, бункерний диктатор відчуває загрозу з боку молодих росіян з набагато більш скульптурними та привабливими тілами, ніж його?

Іронія не може бути кращою. Недавня скандальна "майже гола" вечірка в Москві показала, наскільки насправді відверто репресивними є російський режим і його охоронець Володимир Путін, - пише Олександр Мотиль для The Messanger.

Російська блогерка організувала в модному клубі Москви вечірку зі зграйками московської богеми. Вони мали виглядати "майже голими"

Ще 20 грудня знаменита російська блогерка Настя Івлєєва організувала в модному клубі "Мутабор" вечірку зі зграйкою московської богеми. Вони мали виглядати "майже голими". Вони так і зробили, а один особливо негідний хлопець надів лише шкарпетку на стратегічне місце. Зустріч закінчилася, усі розійшлися по домівках, фото виклали в інтернет, а потім все потрапило у медіа.

Консерватори були обурені, що могло статися щось таке, що явно суперечить прийняттю режимом домашніх цінностей. Патріоти були обурені, що знаменитості можуть брати участь у такій непристойній і, здавалося б, подібної до ЛГБТ діяльності, коли російські солдати "героїчно гинуть у багнюці" на сході України. Влада не гаяла часу на втручання. Шкарпетковий хлопець отримав 15 діб арешту.

Що ще важливіше, усі провідні знаменитості висловлювали вибачення, які, на перший погляд, нагадували західну культуру скасування, але які, при найближчому розгляді, були поверненням до сталінської практики примушування ідеологічних злочинців брати участь у принизливих публічних каяттях.

Зрозуміло, що зірки отримали вказівки від сильних російського світу, що їм краще вибачитися. Й вони це зробили - ніби учасники хору, де Путін виступає диригентом.

Прихильники режиму, очевидно, діяли від імені нормативних пріоритетів, проголошених Путіним. Не дивлячись на те, що російські еліти не є святими, досі до такого не доходило. Вони крали у бідних і роздавали багатим, засмагали на яхтах у Середземному морі та вели морально сумнівну поведінку, насолоджуючись привілеєм глибоко корумпованої і трагічно аморальної Російської православної церкви та її одіозного патріарха Кирила - людини, яку вважають агентом КДБ .

Було б приємно уявити, що московська богема влаштувала акцію протесту в нічному клубі. Нагота часто слугувала інструментом протистояння цінностям тоталітарних суспільств і консервативних режимів. Сумно відомі картини Едуарда Мане спричинили свого часу скандал у ввічливому французькому суспільстві. Американські хіпі шокували заклади, розгулюючи голими, а американські феміністки палили свої бюстгальтери. Українська група Femen виступила проти політичного гніту, оголивши груди.

Івлєєва, організатор вечірки, критикувала війну Росії проти України, але немає жодних доказів, що політика будь-яким чином була частиною цієї події. Шкода. Тоді її учасникам було б за що серйозно вибачитися, а їхня поведінка могла б надихнути інших сказати "ні" геноцидній війні путінського режиму.

Проте, розправляючись з учасниками, режим чітко сказав, що їхня поведінка, навмисно чи ні, була глибоко політичною і, що ще гірше, політично образливою - настільки, що заслуговувала сталінського виправного процесу. Іншими словами, пропагування "традиційних цінностей" режимом стосується не лише моральних рис російського суспільства. Йдеться про консолідацію режиму та місце Путіна на ньому.

У фашистській Росії Путіна, як і в нацистській Німеччині Гітлера, мораль є політичною

Тому недавно влада оголосила "ЛГБТ-рух" у Росії "екстремістським". Такого руху, звісно, ​​немає, і російські геї - це лише налякані індивідууми, які не мають права голосу в російські політиці чи культурі, не мають можливості займатися тероризмом й не зацікавлені в цьому. Але це позначення має досконалий сенс, оскільки у фашистській Росії Путіна, як і в нацистській Німеччині Адольфа Гітлера, мораль є політичною. Це або консолідує державу, або послаблює її. Мораль не може стосуватися просто моралі. Це про "Великого лідера" та його авторитет і легітимність. А це означає, що будь-який відступ від офіційної моралі є нападом на Путіна. А напади на фюрера можна відбити лише насильством.

Справу ускладнює те, що свого часу Путін старанно культивував образ свого голого торса, і, хоча це вже не відповідає дійсності, він витратив величезний політичний капітал, щоб увійти на "майже голий" ринок. Можливо, він відчуває загрозу з боку молодих росіян з набагато більш скульптурними та привабливими тілами, ніж його? Звичайно, це лише припущення, але, враховуючи резиденцію Путіна в параноїдальному паралельному світі, ця думка може бути не такою вже надуманою, як може здатися на перший погляд.

Найважливіший урок "майже голої" вечірки Івлєєвої в тому, що вона виявила, що Путін і його режим тримаються виключно на насильстві та брехні. У знаменитостей забракнуло сміливості вказати на відверто жорстоку сутність режиму. На днях хтось це зробить.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі