Прощавай, фігуро!

Що може бути смачнішим за булку ? А ще коли та булка здобна. Як на мене, нічого )

Згадую дитинство. Воно в мене було радісним та щасливим. Батьки робили майже неможливе, щоб ми з братом не мали комплексів чи були обділені, за що вклоняюся та неймовірно вдячна їм. В совєтські часи, та ще в селі далеко від великого міста, від столиці, в той час без різниці чи то Київ, чи Москва, це було майже із області фантастики.

Мама інколи вирішувала гастрономічні недоліки в постачанні місцевих магазинів таким чином. Організовувалися із подругами і купували квитки на потяг до Києва. В п'ятницю ввечері від'їжджали, а в суботу ввечері тим самим потягом поверталися. Увесь день мали можливість скуповуватись в київських гастрономах. Вже в дитинстві я чула розмови про гастрономи "Україна" та "Столичний" в Києві ))). Подібного роду шопінг влаштовувалися раз на місяць чи два. Це я зараз розумію, як це було важко та принизливо. Але тоді, в дитинстві, ми з братом дуже чекали повернення мами зі всякими столичними смаколиками, бо вона привозила нормальну сметану та масло. Різні цукерки і, головне, торт "Київський"!

Ще один яскравий спогад із дитинства. Я дуже любила у неділю їздити на так званий "Зелений базар" в Мукачеві. Але я любила це робити з батьком. Бо мама завжди довго ходила, щось вибирала, роздивлялася, перебирала. Мене це дратувало. А з батьком було простіше) Мама давала список. Батько ставав на одному кінці довгого прилавку, і, поки ми доходили до кінця, все було придбане. Економилося багато часу для приємностей )) А вони складалися з того, що батько йшов у ковбасний відділ і купував шмат ковбаси "Лікарська", а потім здобну солодку булку, ще й присипану цукровою пудрою. Ковбасу просив порізати. Ми сідали в авто і смакували солодку булку з ковбасою. Господи!!! ЯК ЦЕ БУЛО СМАЧНО !!! Це був хіт. Якщо не вірите, спробуйте ;)

В цій публікації хочу з вами поділитися рецептами саме зі здобного тіста. Хочу дати вам можливість порадувати себе та близьких ароматними булками. Звичайно, публікацію можна сміливо назвати "Прощавай, фігуро!", тому що від свіжоспечених, прямо із духовки, булочок неможливо відірватись)))

Існують два способи приготування дріжджового тіста: безопарний та опарний. Рецепти в цій публікації будемо готувати опарним способом, тому що здобне тісто через велику кількість цукру, яєць та жирів важкувате для дріжджів. А головне - тісто повинно відчувати теплоту ваших рук та душі. Якщо у вас поганий настрій, краще відкласти роботу з тістом. Здоба дуже непроста в роботі, але, якщо ви подужаєте цю нелегку науку, зрозумієте, що це завжди великий простір для фантазії.

Отже, перший політ цієї фантазії )))

Плетена булка з полуницею, абрикосом та маком

Для тіста:

500-600 г борошна

1 ч. л. солі

3 ст. л. цукру

30 г вершкового масла

2 ст. л. олії

2 ч. л. сухих дріжджів (або пакет 12 г)

2 яйця

200 мл теплої води

Для начинки:

150 г маку

70 г рідкого меду

50 г цукру

У мене готова начинка

Абрикосовий джем

Полуничний джем


Спосіб приготування

- Борошно просіяти. Вам потрібно 500 г, можливо, 600 г, це залежить від якості борошна. Рекомендую почати з 500, а далі при потребі додавати.

- В мисці розмішати теплу воду з дріжджами, додати 1 ч. л. цукру (від загальної кількості), та 2-3 ст. л. борошна. Залишити, щоб підійшла опара.

- Борошно перемішати з сіллю (в опару сіль ніколи не кладіть, бо дріжджі не будуть працювати) та рештою цукру.

- Масло вийняти із холодильника раніше, щоб дійшло до кімнатної температури. Розтоплювати його не треба, воно має саме дійти до м'якого стану.

- В просіяне борошно з сіллю та цукром вбити яйця, додати олію, вершкове масло та замісити опарою, що підійшла. Тісто має бути нетугим, легко відходити від рук та миски. Я замішую за допомогою кухонної машини.

- Накрити рушником та покласти в тепле місце без протягу на 50 хв-1год.

Поки тісто підходить, зробіть макову начинку. Для цього:

- Мак залити окропом залишити на 30 хв. Воду злити, розтерти мак з цукром і медом. Або купити готову суміш.

- Коли тісто буде готове, розім'яти руками і розділити на три рівні частини. Розкачати кожну в довгий прямокутник, досить тонко.

- На кожну викласти свою начинку і розподілити по поверхні.

- Макова начинка:

- Абрикосовий джем або абрикоси, присипані цукром

- Полуничний джем або полуниці, присипані цукром, коли вони є в сезон.

- Тепер згорнути наші прямокутники рулетами.

- Потім з трьох джгутів сплести звичайну косичку. Краї добре защепити.

- Перекласти акуратно на деко, застелене пергаментом, і залишити в теплому місці на 20-30 хв.

- Змастити поверхню збитим яйцем і посипати кунжутом.

- Випікати в попередньо розігрітій до 180С духовці, до золотистого кольору.



Готовність рулету перевіряємо дерев'яною шпажкою. Якщо суха, плетінка дозріла і пора виймати. Якщо раптом ні, а верх вже зарум'яниться, накрийте плетінку зверху папером для випічки або фольгою. Коли плетінка спечеться, остудити і нарізати порційними шматками, кликати всіх домочадців і уплітати за обидві щоки. Такий наказ).

Смачного!

А тепер перейдемо до булки, яка може, і мусить стати окрасою вашого столу. Вона і називається "Окраса столу"

Для тіста:

550-650 г борошна

150 мл молока

25 г дріжджів (сирих)

2 яйця

70 г цукру

25 г вершкового масла

25 г олії

1 ч. л. солі

1 пакетик ванільного цукру (маленький) або пару краплин ванільної есенції.

Начинка:

200 г обсмажених горіхів (подрібнити)

100 г вершкового масла (для змащування кругів)

100 г кураги

20 г абрикосового варення (джему)

- Готуємо опару

В підігрітому молоці (не гарячому) розчиняємо дріжджі, чайну ложку цукру та 2-3 ст. л. борошна. Цукру не кладіть багато, бо він нейтралізує роботу дріжджів (як і сіль), якщо його багато. Інакше виріб буде не солодким, та мати сильний запах дріжджів, що перебродили.

Опара має збільшитись вдвічі.

- В готову опару додаємо решту сипучих інгредієнтів: просіяне борошно ( рекомендую почати з 550 г) сіль та решту цукру. Вбити яйця та замісити тісто. В кінці замісу додати вершкове масло кімнатної температури та олію. Тісто не має бути дуже крутим, але і не має прилипати до рук.

- Накрити рушником та покласти в тепле місце без протягу. Воно має збільшитися вдвічі. На це потрібно 50 хв-1 год.

- Курагу залити кропом та залишити на 1-1,5 год. Потім подрібнити, але залишити 3-4 штучки цілими.

Далі найцікавіше )

- Готове тісто ділимо на 4 частини по 170 гр, 4 частини по 110 г, 1 частина 80 гр. Це в ідеалі. Якщо у вас тіста менше, чи більше, допоможуть знання математики.

- Із перших чотирьох частин розкачуємо круги товщиною в 1-1,5 см. Три із них змастити розтопленим вершковим маслом та посипати подрібненими горіхами. Складаємо круги один на один (рекомендую це робити одразу на папері, який вистелений на деко).

- Круги розрізаємо від центру до країв на 8 частин, але не дорізаємо до кінця.

- З іншими чотирма частинами чинимо так само, але діаметр круга виходить трішки меншим. Так само змащуємо вершковим маслом та посипаємо подрібненою курагою. Складаємо круги, робимо надрізи, розділяючи круг на 8 частин (так як в першому).

- Тепер другий круг кладемо на перший, так, щоб, коли розгортаєте пелюстки надрізів, утворилася лілія. Цей круг можна робити і на робочій поверхні, бо він невеликий, перенести його буде простіше. Якщо не зможете самостійно, попросіть когось із домашніх допомогти.

- Останню частину тіста також розминаємо руками і в середину кладемо розпарену курагу з абрикосовим варенням. З'єднуємо краї, формуємо круг, та кладемо в середину лілії, швами донизу.

- Даємо трішки підійти. Булка має збільшиться вдвічі.

- Змастити булочку збитим яйцем та випікати при температурі 180-200 градусів 50-60 хв.

- Якщо краї сильно запікаються, прикрийте папером або фольгою.

- Готову булку вийміть із духовки, та змастіть краї розтопленим медом. Декоруйте за власним бажанням - кокосовою стружкою, кунжутом, цукровою пудрою, будь-якою кондитерською присипкою.

Це буде дуже гарно та смачно - справжня окраса столу.

Бажаю отримувати вдячність словами: "На Землі ТАК не готують!"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі