Мамина паска
Великдень - Воскресіння Христове, найдавніше християнське свято. До Великодня віруючі готуються впродовж семи тижнів Великого Посту - одного з найсуворіших постів. Я протягом цього часу намагалася допомогти вам смачно та корисно провести його. Хтось скористався і переконався, що постувати можна смачно)
Ми з родиною кожного року на Різдво та Великдень збираємося разом. Їдемо до батьків. Я дуже люблю процес підготовки і саму дорогу додому. Раніше купували квитки завчасно (щойно можна було придбати квитки на потяг). Зараз обожнюю дорогу додому машиною. Проїжджаючи села Житомирщини, Рівненщини, Львівщини і, звичайно, Закарпаття, відчувається наближення свята, а з ним і весни. Всі двори прибрано, пофарбовано, дерева та поля доглянуті. Око радіє.
Одного разу багато років тому були змушені залишитися на Великдень у Києві. Я була шокована та пригнічена. Тут, у мегаполісі, зовсім не відчувається того торжества. Все якось буденно. Народ кудись біжить, з квартир гучно грає музика, якийсь із сусідів обов'язково згадає, що не доробив ремонт. Товпище народу пре "на шашлики".
Вдома все по-іншому) Навіть у повітрі відчувається СВЯТО!!! Люди з причепуреними кошиками, в яких неймовірної краси пасочки та крашанки. Усі святково одягнуті. З дитинства пам'ятаю, як готувалися заздалегідь. Куплялося нове вбрання та взуття, спеціально на Великдень.
У ніч на суботу мама замішує паску. Нас розганяє по ліжках (щоб не заважали), а сама місить. Зранку вона мене будила, щоб допомагала їй класти тісто у форми та прикрашати паски. Піч у нас була одна на двох із бабулею (тепер батько вже зробив і мамі окремо). І я бігала між двох хат))) Спочатку несла сире тісто, потім забирала спечену паску. Бабуля та мама завжди хвилювалися, ЯКОЮ вона вийде. Бабця завжди щось приговорювала, проводила якісь маніпуляції з піччю. Перевіряла, чи вона достатньо розжарена за допомогою кукурудзяної крупи) Мені було за цим дуже цікаво спостерігати.
От я не знаю чому, але паска завжди виходила не така, як коли в тій же печі, тими ж руками, із тих самих інгредієнтів пекли хліб. Вона завжди відрізняється і структурою, і зовнішнім виглядом, і смаком)))
Зараз поділюся рецептом моєї мами. Запитала її про кількість інгредієнтів)), а вона відповіла: "А я що знаю? Все роблю "на око"). Довелося розпитати "на око", а потім перекласти на кілограми, грами, ложки, літри))))
На Закарпатті не печуть паску солодку. Вона, як хліб.
Мамина паска
Із вказаної кількості у мене вийшло 2 середнього розміру та 5 малих.
1,7 кг борошна
800 мл молока
42 г дріжджів
150 г цукру
1 ст. л. солі
100 г масла
200 мл олії
5 яєць
1 яйце для змащування
Спосіб приготування:
- У тепле молоко (не гаряче) кладемо столову ложку цукру, дріжджі. Розводимо.
- Борошно просіяти. В опару покласти пару столових ложок борошна, щоб опара мала структуру густої сметани.

- Покласти в тепле місце без протягів, щоб підійшло.

- Масло розтопити, але не перегріти. Воно має бути теплим.
- В окремій мисці змішати просіяне борошно з сіллю та рештою цукру. Влити опару, вбивати по одному яйця, паралельно вимішуючи. Борошна може треба буде більше чи менше, все залежить від його якості.
- Вливаємо олію, ще раз вимішуємо, в кінці кладемо розігріте вершкове масло.
- Тісто має бути не рідким, але і не дуже тугим. Вимішувати треба повільно, не поспішаючи. Місити, поки воно не відставатиме від рук та стінок миски.

- У мами критерій готовності тіста, коли хочеш відірвати шматок, то воно тягнеться сантиметрів на 30-40 від "тіла")))
- Вкрити рушником, покласти в тепле місце без протягів.
- Коли тісто збільшиться двічі-втричі, викласти на робочу поверхню, присипану борошном.

- Форми для паски змастити маслом або олією. Я маю силіконові форми та роз'ємні.
- Заповнюємо форми тістом трішки менше, ніж до половини. Тісто скручуємо так, щоб "защепи" були знизу. Дати піднятися.

- Поки тісто підходить, робимо прикраси для паски з того ж тіста. Я роблю джгути, плету косички, надрізаю з обох боків або з одного боку, та формую візерунки, як на фото.


- На Закарпатті ще готують прикраси з пісного тіста, але я не роблю, бо зазвичай воно тверде після випікання. Є ризик залишитися без зубів)))
- Змастити верх збитим яйцем зі столовою ложкою молока.

- Випікати в духовці при температурі 190 градусів 40-45 хв. Щоб верх не припікся, прикрийте на 25 хвилині фольгою чи папером.
Паска дуже смачна та пухка. Єдина умова, маєте замішувати тісто в хорошому настрої та з любов'ю ))))

Вершкова паска з цукатами
Цю Паску та наступну не потрібно випікати. Вони сирні. Перша ніжніша, вершкова. Друга не така вершкова, щільніша, але дуже ароматна та цікава. Моїм домашнім сподобалася саме ця) З цих інгредієнтів я зробила дві штуки. Одну у формі із дерева, одну просто у круглій мисці. Подібну форму шукала і хотіла придбати давно) І ось нарешті маю. Такі можна купити на ринку, вони не дерев'яні, а із пластику, але різниці, за великим рахунком, немає.
Отже,
500 г знежиреного сиру
250 г некислої сметани
250 г вершкового масла
250 г цукру
200 г цукатів
2 яйця
100 мл вершків 35-38%
5 мл ванільного екстракту
Спосіб приготування:
- Сир протерти через сито. Додати сметану, все гарненько вимішати.
- Білки відокремити від жовтків.
- Масло розтерти із жовтками, щоб було все білим, потім, не перестаючи розтирати, поступово всипати цукор і ванільний екстракт, перемішати все із сиром.

- Білки збити і додати в сир.

- Вершки теж збити і перемішати з сиром.

- Додати цукати - краще брати дрібні. І все перемішати.

- Форму для паски вистелити подвійним шаром марлі, викласти сирну масу.

- Краї марлі загорнути хрест-навхрест.
- Зверху покласти гніт і поставити в холодне місце мінімум на добу.

Вершкова паска з цукатами, ваніллю та мигдалем
500 г знежиреного сиру
100 мл вершків
90 г масла
80 г цукру
50 г мигдалю
2 яйця
1 шт. ванілі
100 г цукатів
Спосіб приготування:
- Сир протерти через сито.

- Стручок ванілі розрізати, вийняти зернятка і додати в сир.

- Цукати і сухофрукти порубати.
- Мигдаль подрібнити в ступці.

- Вершкове масло збити виделкою або невеликим віничком.
- Додати до масла цукати і горіхи.

- Збити жовтки з цукром.
- Довести вершки до кипіння, але не кип'ятити.
- З'єднати вершки з жовтками і, безперервно помішуючи, прогрівати на невеликому вогні, поки крем не загусне, потім зняти з вогню, вимішувати ще 2-3 хвилини і остудити.

- Додати в сир масло з сухофруктами і вершково-жовтковий крем. Все акуратно перемішати.
- Вистелити форму для паски подвійним шаром марлі.

- І наповнити її сирною масою.

- Краї марлі загорнути навхрест.

- Зверху покласти гніт і поставити мінімум на добу в холодне місце.

Панеттоне (італійський куліч)
Не зважайте, що куліч італійського походження) Повірте, це дуже смачно, і він абсолютно має право бути на вашому столі. Не просто рекомендую, наполягаю! )))
1,5 кг борошна
500 г масла
500 г родзинок
12 яєць
2-3 апельсини
160 г цукру коричневого
70 г дріжджів свіжих
30 г нарізаного пластівцями мигдалю
380 мл молока
20 мл олії
15 мл ванільного екстракту
сіль, за смаком
Спосіб приготування:
- Духовку попередньо розігріти до 190 ° С.
- 360 мл молока підігріти, з'єднати з дріжджами, 1 ч. л. цукру і вимішати в комбайні.
- Не вимикаючи комбайн, всипати половину борошна, додати 4 яйця, влити ванільний екстракт, посолити.
- Додати решту борошна, 4 яйця і продовжувати вимішувати.

- В окремій мисці 3 жовтки з'єднати з 150 г цукру і збити блендером.

- Не припиняючи збивати, порціями додати 250 г вершкового масла.
- Не перестаючи вимішувати тісто, невеликими порціями додати жовтково-вершкову масу.
- Порціями ввести масло, що залишилося, і вимішувати тісто до однорідного стану ще хвилин 10 на невеликій швидкості.
- Велику каструлю змастити олією, перекласти в неї тісто, накрити мокрим рушником і поставити підходити в тепле місце без протягів (в шафу або непрацюючу духовку).

- Апельсини вимити, цедру натерти на дрібній тертці.

- У тісто, що підійшло, додати цедру, 2 жмені родзинок і вимісити руками.

- Частинами всипати родзинки, що залишилися, ще раз вимісити.

- Розкласти тісто у форми для пасок, накрити вологим рушником і поставити в тепле місце на годину.

- Молоко перемішати з жовтком і змастити поверхню панеттоне.

- Відправити панеттоне в розігріту духовку на 35-40 хв.

Готові панеттоне охолодити у формах, потім посипати мигдальними пластівцями.

Вони божественно смачні)) І калорійні;)

Пасхальний куліч
450-500 г борошна
60 г сметани (жирність значення не має)
100 г цукру
80 г молока
3 яйця
60 г вершкового масла
20 г олії
35 г дріжджів звичайних
1 пачка ванільного цукру
80 г родзинок
80 г цукатів
Сіль за смаком
Для приготування куліча беріть борошно тільки вищого сорту, дріжджі тільки найсвіжіші. Сметану можна замінити вершками. Родзинки можна замочити в коньяку, це надасть кулічу приємного аромату, а алкоголь - не дасть швидко зачерствіти. Хоча він дуже смачний, і зачерствіти просто не має шансів ))) Для аромату можна додати цедру лимону, апельсину, кардамон, мускатний горіх. Але не переборщіть з ароматами, зупиніться на чомусь одному, максимум на двох, бо смак буде перенасичений. Від великої кількості здоби, куліч і так багатий та насичений смаками та ароматами. Отже)
Спосіб приготування:
- Беремо молоко, кладемо в нього 1 ст. л. цукру та 2 ст. л. борошна (просіяного).

- Замішуємо опару та ставимо в тепле місце без протягу.

- Решту цукру ділимо на три частини. Одну частину збиваємо з маслом кімнатної температури, другу з жовтками, третю зі сметаною чи вершками

- Перший заміс. В опару кладемо половину борошна, що залишилося, збиту сметану та олію. Борошно не забуваємо просіювати. Коли тісто почне відставати від рук чи стінок миски комбайну (якщо замішуєте там), накрити його рушником і залишити в теплому місці, поки не підніметься вдвічі.

- Другий заміс. В тісто, що підійшло, кладемо збиті жовтки та збите масло. Додати решту просіяного борошна, але додавайте поступово, бо його треба буде або більше, або менше. Все залежить від борошна.

- Коли тісто добре вимісили, час класти родзинки та цукати. Якщо вони вологі, обкатайте їх в борошні.

- Викласти тісто у змащені форми. Тісто не повинно займати більше, ніж половину форми. В ідеалі, трохи більше третини.

- Кладемо форми з тістом в тепле місце без протягу. Накрити рушником. Тісто має збільшитися вдвічі.
- Якщо форми для 200-350 г тіста, то випікаємо при температурі 160-180 градусів. Якщо форма більша, то температура відповідно повинна бути вища на 10-20 градусів. Готовність перевіряйте дерев'яною шпажкою.
- Поки тісто випікається, готуємо білкову глазур. Охолоджені білки збити з цукровою пудрою з розрахунку 3 білки на 150 г пудри. Для хорошої щільності додайте кілька крапель лимонного соку.
- Готові кулічі змастити білковою глазур'ю, декорувати на свій смак.

Вітаю з Великоднем.
Смачної вам паски!!!

Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують!"))









