Алла Желізняк
Я фінансист. Приготування страв - для мене це хобі, відпочинок
28.10.2014
10163
1

Ця страва перевертає свідомість

Ніхто не сперечається, що риба корисна. Це справді так. Вона поживна і дуже добре впливає на організм. У рибних продуктах міститься справжня формула здоров'я: легко засвоювані білки, жирні кислоти, вітамін D і низка мінералів - йод, селен, фтор, магній, кальцій.
Однак у нашій країні риби споживають лише близько 13 кг на душу населення в рік. Для порівняння: японець з'їдає близько 80 кг риби на рік, німець, чех і словак - 50 кг, француз, іспанець, литовець - 30-40 кг.
Тож, щоб збільшити цю цифру, хочу дати кілька рецептів для приготування страв із риби. За моїми спостереженнями: мало господинь готують рибні страви. Одна з причин - не хочуть вовтузитися з чищенням, не люблять запаху. З чищенням порада така: або купувати патрану рибу, або набиратися терпіння. Видалити з поверхонь запах можна за допомогою оцту або лимонного соку. На руки вдягти разові рукавички, або так само відмити лимоном.
Та запевняю вас, що рецепти, які вам дам, варті того, щоб пововтузитися. Ваші рідні, близькі та друзі будуть безмежно вдячні за страви з риби в цікавому та вишуканому варіанті.
Почну з рибного пирога зі шпинатом. Ця страва перевертає свідомість. У своєї куми я навіть не питаю, що вона їстиме. Один раз ще з порогу мені сказала: якщо є рибний пиріг, то маю відрізати шматок і дати з собою))) Тепер у нас традиція, що б я не готувала, цей пиріг є обов'язковим атрибутом. Навіть якщо на стіл не кладу, то роздаю із собою))
Отже,

Рибний пиріг зі шпинатом

Інгредієнти:
600-700 г риби (лосось або сьомгу)
3 солодких перці (беру різного кольору, так виходить гарна кольорова гама)
3 цибулини (якщо є - можна білу й червону)
1 пучок кропу
1 пучок шпинату (взимку беру грам 200 замороженого)
7 яєць
100 г чорних оливок
3-4 великих помідора (можна замінити на томати у власному соку)
2 ст ложки томатної пасти
2 ч ложки червоної солодкої паприки
6 зубчиків часнику
1 лимон
80 г вершкового масла
1-2 ст ложки цукру
1 ч ложка куркуми
1 ч ложка мускатного горіху
2 ч ложки тмину
2-3 лаврових листка
дрібку шафрану (за бажанням. Ця спеція дуже дорога, але в пирогу дає цікаву нотку)
дрібка перцю чілі сухого
сіль та перець за смаком.

Спосіб приготування:
- У каструлю викладаємо промиту та почищену рибу. Кладемо кріп (2 гілочки залишіть для прикрашення пирога), 3 зубчика часнику, сухий чілі, лавровий лист. Рибу відварюємо.

- Перці кладемо в духовку, розігріту до 200°С, та запікаємо.

Коли з'являться на шкірці пухирці і перець стане припечений та м'який, перекладаємо в поліетиленовий пакет, та закриваємо так, щоб не було доступу повітря. Перці мають "зопріти", щоб легко було зняти з них шкірку.

Коли охолонуть у пакеті, розкриваємо. Чистимо перець із середини та знімаємо шкірку.

- З помідорів також знімаємо шкірку. Надрізаємо кожен томат, заливаємо окропом. Через 3-5 хв зливаємо воду та заливаємо холодною водою, тоді шкірка легко знімається. Помідори ріжемо на маленькі шматки.
- У сковорідку кладемо 60 г вершкового масла, кришимо цибулю півкільцями. Коли цибуля потушкується, кладемо дрібно порізаний часник (решту).

- Коли цибуля стане прозорою та м'якою, додаємо порізаний на смужки перець та частину помідорів. Тушкуємо хвилин 5-8.

Туди ж - сіль, перець, цукор, куркуму, шафран, паприку, тмин та томатну пасту. Овочева суміш має вийти густа.

- Відварену рибу розібрати. Вибрати залишки жиру, кісточки та шкіру. З рибного бульйону можна приготувати суп чи юшку.
- В окрему миску кладемо порізані навпіл оливки. Відварити або розморозити шпинат. Відтиснути від води, полити соком лимона. Покласти до оливок. Додати розібрану рибу та решту помідорів.

- Збити 7 яєць. Посолити й поперчити. Всипати мускатний горіх.
- Змішати рибну суміш із яєчною.

- Взяти роз'ємну форму діаметром 24-26 см (я беру ту, що використовують для кексів - з отвором посередині). Змастити вершковим маслом. Покласти рибну суміш у форму

Запікати в духовці протягом 50-60 хв при температурі 180°С.

- Коли пиріг спікся, дати трішки охолонути. Перекласти на тарілку. Зверху викласти тушковані овочі, та присипати подрібненим кропом.

- Пиріг можна їсти одразу, але "на завтра" він ще смачніший. Можна подавати і холодним, і підігрітим.



Я віддаю перевагу холодному. Повірте, ЦЕ ДУЖЕ СМАЧНО)))

Сьомга у грибній скоринці


До цієї риби моя молодша донька (а рибу вона просто обожнює) поставилася скептично - коли я почала готувати. Та коли страва була на столі, то домашнім наш "монстрик" майже нічого не залишив. Як виявилися, в такому варіанті навіть діти-капризюки рибу їдять, що аж за вушками ляскає. Тому, мамочки, приєднуємось)))

Інгредієнти:
600 г філе сьомги на шкірці (можна замінити на будь-яку іншу рибу)
150 г хліба для сандвічів (можна сміливо взяти звичайний "вчорашній" чи "позавчорашній")
100 г печериць
150 мл вершків
1 яєчний білок
2 ст ложки олії
1 гілочка кропу
1 жменя подрібненої петрушки
1 столова ложка кунжуту
сіль перець за смаком

Спосіб приготування:
- Печериці промити, порізати на пластини. Обсмажити із 2 ст ложками олії. Посолити та поперчити. Пам'ятаємо, що гриби втягують спеції в самому початку їх приготування.

- Філе риби звільнити від кісточок (якщо вони є), обрізати шкіру, та краї риби. Має залишитися гарна серединка філе.
- У чашу блендера покласти шматки хліба, обрізки риби, зелень, білок та вершки. Збити.
- Додати просмажені печериці, і ще раз збити блендером.

- Отриману суміш викласти між двох листів харчової плівки або паперу, розкачати у квадрат
- В середину цього квадрату викласти рибу. Можна трішки підсолити та збризнути соком лимону.

- За допомогою плівки чи паперу рибу загорнути в суміш. Посипати кунжутним насінням.

- Перекласти обережно на деко, застелене папером. Я все роблю на папері.
- Запікати рибу протягом 25-30 хв у духовці при температурі 200 °С.
- Рекомендую подавати із запеченими овочами або будь-яким салатом.

Теплий салат із лососем або сьомгою


Рибу в такому варіанті дуже любить моя молодша донька. На цей салат беру великий шматок риби. Бо туди її потрапляє небагато. Решта риби до салату не доживає. Їй на дорозі стоїть моя доня)))

Інгредієнти:
150 г салатного міксу або будь-який салат, що вам до вподоби
50 фундука (я беру суміш горіхів і не 50 г, а більше)
2 зубчика часнику
60 мл оливкової олії
45 мл яблучного оцту (замінюю на бальзамічний білий)
1 пучок петрушки
1 пучок кропу
30-50 г гірчиці діжонської (я беру французьку, там більші зернятка)
сіль перець за смаком.

Спосіб приготування:
- Почистити часник та розтерти з сіллю до пасти. Добавити 2 ч ложки гірчиці, 1 ч ложку оцту і 1 ст ложку олії. Перемішати.

- Філе риби (має бути на шкірі) промити, вибрати кісточки (якщо є), висушити. Зверху викласти гірчично-часникову суміш.

- Розігріти сковорідку. Треба брати ту, що потім можете поставити в духовку. Сковорідка має бути суха.

- Покласти філе риби шкіркою донизу. Смажити, поки нижня частина філе сантиметрів на 1,5-2 не стане білою - хвилини 4-5. Поставити в розігріту духовку хвилин на 15, при температурі 190°С.

- Поки риба в духовці, готуємо заправку. Решту інгредієнтів змішуємо: гірчицю, оливкову олію, оцет та дрібно порізану зелень.
- На сковорідці підсушити горіхи та подрібнити скалкою.

- Викласти промиті та просушені листя салатного міксу, полити половиною заправки та "викупати" листя в цій заправці.

- Посипати половиною горіхів.
- Коли риба буде готова, гарячою за допомогою вилки викласти в салат шматки риби.

- Посипати рештою горіхів та полити заправкою.

Подавати одразу. Цей салат неперевершений!!!

Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують!"


Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Наші автори
Дмитро Ярош Командувач Української добровольчої армії
Віктор Лещинський Президент Національного експертно-будівельного альянсу України
Олег Романчук Публіцист
Володимир Ярославський Шеф і керуючий партнер ресторану "Lucky"
Ольга Айвазовська Голова громадянської мережі "Опора"