Бабця у тістечка клала смалець
Цього разу довго думала, який рецепт представити вашій увазі. Як сказала моя колега, можу це робити тричі на день, все одно всього не розкажу.
Ці тістечка із закарпатської кухні. Називаються "Волове око". Нам, своїм внукам, їх пекла покійна бабуся Пелагея. І були вони ОСОБЛИВІ. Нам дуже смакували. Чи то тістечка були, як кажуть у народі, "голодні" чи "вигуляні" - вже не важливо. Нас було шестеро дітей. І бабця завжди мала проблему, чим цю голодну голосну ораву нагодувати. Попри зайнятість, а в селі роботи завжди вистачало (бабця ще була ланковою в місцевому колгоспі), їй це вдавалося дуже добре і смачно. Ці тістечка були наші улюблені. Потім, коли бабці не стало, їх почала пекти моя мама, зберігши повністю рецепт. А секрет смакоти в тому, що бабуля в тісто клала свинячий смалець і домашнє сливове варення, воно на Закарпатті називається леквар. Тепер роблю це я. Діти в захваті, а друзі, скуштувавши, просяться на майстер-клас.
У спекотну погоду це тістечко добре зберігається, і його можна готувати ЗАВЖДИ - без прив'язки до сезону. Але чомусь мені воно більше смакувало влітку, на сінокосі та з парним молоком. Пишу і відчуваю смак тістечка з молоком та аромат свіжоскошеної трави. Так захотілося в дитинство, до бабці...
Але давайте повернемося до рецепту:
Інгредієнти:
400 г борошна
180 г цукру
100 г маргарину
100 свинячого смальцю (можна замінити маслом або маргарином)
2 яєць
350 г сливового повидла (або будь-яке інше, яке вам до вподоби, але воно має бути з кислинкою)
1 пачка розпушувача для тіста
кілька краплин ванільної есенції, або 1 пачка ванільного цукру.
150 г сметани (для замісу)
200-250 г грецьких горіхів
Спосіб приготування:
- У чашу міксера просіюємо борошно
- Додаємо маргарин, смалець, цукор, ваніль та розпушувач
- Кладемо 2 жовтки (білки відкладаємо в холодильник)

- Вмикаємо міксер, під час збивання ложкою додаємо сметану. Тісто має бути пухке, еластичне та блискуче, щоб добре розкачувалося. Можливо, сметани треба буде більше чи менше. Це залежить від борошна та інших інгредієнтів. Тож сметани кладемо "скільки візьме".
Те саме можна зробити без міксера, руками (до речі, так смачніше)
- На 30 хв тісто кладемо в холодильник, щоб "відпочило"
- Беремо круглу склянку та маленьку кришку, щоб діаметр був набагато менший, ніж у склянки. Розкачуємо тісто товщиною 2-3 мм.
- Вирізаємо склянкою круги. У половині вирізаних кругів - робимо посередині отвір.

- На цілий круг кладемо сливове повидло, прикриваємо тим, що з дірочкою.

- Білок збиваємо, ложкою викладаємо на тістечка

- Наверх - грецькі горіхи. Їх варто класти якомога більше!!! Повірте, все одно буде мало)))))

- Ставимо у розігріту духовку, при температурі +180ºС на 30-35 хв.

Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують"












Коментарі