Заяви про 22 трлн куб. м сланцевого газу в Україні - це маніпуляції

Заяви представників "Нафтогазу України" про те , що запаси сланцевого газу в Україні становлять 22 трлн кубометрів , можна вважати продовженням лінії , яку проводить уряд України в питанні підтримки видобутку нетрадиційного газу.

Можна згадати, що ще три роки тому українські чиновники взагалі заявляли про 30-40 трлн куб. м запасів сланцевого газу. Насправді, як потім з'ясувалося, вони говорили про запаси так званих горючих сланців , які не мають відношення до газу. Так що, швидше за все, ми знову є свідками маніпуляцій з цифрами і підміною понять.

Існує думка, що на Юзівському ділянці на сході України запаси становлять 8-10 трлн кубометрів , і на Олеському (на заході України) також близько 8-10 трлн куб. м. Ось звідки ці величезні цифри.

Нагадаю, що за оцінками управління енергетичної інформації США запаси сланцевого газу в усьому світі становлять 205 трлн. Практично такі ж цифри показує Міжнародне енергетичне агентство - 188 трлн. Щодо України американські вчені дають цифру в 3,6 трлн , а МЕА ще менше - 1,3 трлн .

Також треба відзначити, що Shell і Chevron, які займаються розробкою родовищ сланцевого газу в Україні, поки утримуються від прогнозів, як щодо запасів, так і можливих обсягів видобутку сланцевого газу. У кращому випадку вони говорять про запаси в 1-2 трлн і щорічного видобутку 3-4 млрд куб. м на кожній площі.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі