Україна "виключила" Донбас

Уряд України виключив неконтрольовані території Донецької та Луганської областей із енергетичного ринку України. Це закріплено у постанові Кабінету міністрів №263.

Рішення про роз'єднання енергоринку України і енергомереж територій Донецької і Луганської областей, які не контролюються Україною, фактично є кроком до визнання самостійності так званих формувань "ДНР" і "ЛНР".

Формально ринок електроенергетики неконтрольованих територій Донбасу тепер відокремлений від України. І це, на перший погляд, знімає відповідальність з уряду за енергетичну стабільність у регіоні і за всі події, які будуть відбуватися на Донбасі. Мова йде як про аварійні ситуації, так і за пряме "фінансування" цих територій.

Але з іншого боку постанова Кабміну Яценюка – це юридично закріплена співпраця уряду із так званими формуваннями "ДНР" і "ЛНР". І тим самим це буде сприяти подальшому утвердженню влади "ДНР" і "ЛНР" на цих територіях.

Раніше формування "ДНР" і "ЛНР" де-факто контролювали ринок енергетики частини Донецької і Луганської областей. Але тепер це закріплено – що викликає подив – в офіційній постанові уряду. Україна і далі поступається територіями, які вважає своїми.

Це продовження занепадницької політики уряду Яценюка і міністра енергетики Демчишина, який має безпосереднє відношення до такого рішення. Адже раніше Демчишин уже уклав договір про поставки електроенергії до Криму, який став демонстрацією подвійних стандартів влади, яка визнала півострів частиною Росії.

Постанова №263 передбачає, що компанії "Луганське енергетичне об'єднання" і "ДТЕК Донецькобленерго" будуть закуповувати електроенергію безпосередньо у її місцевих виробників на неконтрольованих територіях Донецької та Луганської області. І далі поставляти місцевим споживачам без участі українського держаного підприємства "Енергоринок".

І якщо з постачальниками електроенергії ситуація зрозуміла, оскільки їх мережі проходять по неконтрольованим територіям, то складніше із оператором розподілу електроенергії. Виявилося, що уряд України легалізував створення дочірньої компанії на територіях, яку контролюють формування "ДНР" і "ЛНР". Адже управління виробництвом, передачею, розподілом та постачанням електричної енергії на неконтрольованій території Донецької і Луганської областей буде здійснювати підрозділ державного підприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго". Називатися вона буде Донбаська електроенергетична система.

Можна лишень подивуватися вмінню уряду України публічно жорстко боротися із формуваннями "ДНР" і "ЛНР", а насправді – цілеспрямовано створювати для цих формувань комфортні умови праці.

А визнання "перетоків електроенергії" між територією України і неконтрольованими територіями Донецької та Луганської областей - це фактичне визнання економічної незалежності формувань "ДНР" і "ЛНР".

Відновлювати і стабілізувати взаємодію України з підприємствами на неконтрольованих територіях Донецької та Луганської області вкрай необхідно. І боротьба економічними методами за Донбас – це єдиний варіант для України повернути у майбутньому ці території в межі держави. Але те, що ми бачимо зараз – це фактично прихована здача територій України формуванням "ДНР" і "ЛНР". Про яке повернення Криму чи Донбасу після такого можна говорити?

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі