ЄС розчарований енергетичними реформами в Україні

В Україні відбулася Міжнародна конференція допомоги Україні (Support for Ukraine) за участю 56 країн, представників Єврокомісії, президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, представників міжнародних фінансових структур. Одним із найважливіших питань, яке цікавило ЄС як ключового донора України, стали реформи в енергетиці.

Конференція продемонструвала, що європейська і міжнародна наївність у реформи та віра у чудо від влади України, уряду Яценюка розвіялася як дим. Зокрема, це стосується очікувань в енергетичній сфері. Учасники конференції фактично підтвердили розчарування у діях влади щодо намагання провести реформи в енергетиці та реалізувати повноцінну програму енергоефективності та енергоощадності.

При цьому значна частина країн продовжують виділяти суттєві кошти (Німеччина, Норвегія, Швейцарія), але є різниця між наданням фінансування у 2014 і 2015 р. У кулуарних розмовах вони визнають, що у 2015 році це радше робиться через військовий конфлікт в Донецькій і Луганській областях. А також через небажання постати в очах світової спільноти країнами, які кинули напризволяще Україну. Водночас, у 2014 р. Євросоюз вірив у те, що фінансова підтримка сприятиме реформам.

Виступи європейських учасників конференції засвідчили незадоволення і розчарування пасивністю енергетичних реформ та просування енергоощадності. Більше невдоволення викликало навіть не сам факт неспроможності влади реалізовувати реформи, а відсутність розроблених протягом року виразних і зрозумілих програм енергоефективності. Це було необхідно ЄС для розуміння скільки ж часу і коштів необхідно на такі цілі.

ЄС вже не влаштовує, що в Україні із роззявленим ротом чекають чергових грантів від міжнародних структур, але не просунулися далі пізнавального та інформаційного напрямку. Європейців вже не влаштовує те, що їм подають у якості енергетичних реформ переклад законів та підвищення тарифів.

Політичну частину європейського і міжнародного невдоволення конференцією висловив голова фракції "Блоку Петра Порошенка" Юрій Луценко: "Фізично відчутна втома партнерів. Ми - ображені відмовою в безвізовому режимі та перспективі членства. Вони - розчаровані повільністю і хаотичністю реформ".

Представники країн ЄС вже давно звикли до розхвалювання потенціалу української ГТС, обіцянок збільшити внутрішній видобуток газу, чергових байок про боротьбу з корупцією. Цього вже мало.

Окремо варто згадати, що Україна зробила вигляд, що видобуток газу на шельфі Чорного моря та варіантів вирішення конфлікту із Росією щодо цього питання – цієї проблеми просто не існує. ЄС також по-джентельменськи промовчав щодо Криму і газоносного шельфу.

За наявною інформацією представники ЄС для себе сформулювали наступні проблеми україно-європейських відносин в енергетичній сфері.

1. Відсутність конкретних, чітких, реалістичних програм щодо втілення енергоефективності, які містили би об'єкти для модернізації та її вартість.
2. Нездатність парламентської коаліції у найближчому майбутньому забезпечити виконання законодавства для втілення обіцяних реформ в енергетиці та енергоефективності.
3. Підміна реальних програм енергоефективності невеликими і тимчасовими ерзац-програмами енергоефективності по типу кредитів "Ощадбанку" для встановлення котлів.
4. Підвищення тарифів для населення, які не є обґрунтованими. Така енергетична політика викликає у ЄС застереження щодо можливого перегляду у майбутньому таких тарифів.
5. Відсутність сформованої позиції влади щодо майбутнього сфери житлово-комунального господарства України – буде приватизація її об'єктів чи все залишатиметься у комунальній (державній) власності. Зокрема, мова йде про приватизацію теплокомуненерго.
6. У Єврокомісії вважають, що вимоги представників влади України до ЄС є завищеними з точки зору очікування необмеженої підтримки. Мова йде про те, що уряд очікує буквально "вічного" фінансування від ЄС.
7. Нарешті, ЄС не влаштовує корупція, яка далі роз'їдає енергосектор і до неї причетні новопризначені представники влади.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі