четвер, 15 липня 2021 08:46

Жінка вижила в концтаборі завдяки грі на акордеоні

У німецькому Гамбурзі померла очевидиця Голокосту 96-річна Естер ­Бехарано. Була учасницею оркестру концтабору "Аушвіц-Біркенау".

Бехарано народилася в грудні 1924-го в німецькому Саарлуї. 1941-го сім'я втекла в Литву, але батьків і сестру дівчини вбили нацисти. 18-річну Естер відправили на примусові роботи під Берлін. Носила каміння для будівництва.

За два роки її перевели в концтабір "Аушвіц". Була однією з 40 музиканток жіночого оркестру. На акордеоні грати не вміла. Та в дитинстві опанувала піаніно й мала музичний слух, тож швидко навчилася. Це врятувало Естер життя. Оркестр грав, коли прибували нові в'язні чи їх вели на смерть. Згодом її перевели в конц­табір у Равенс­брюку. Звідти втекла навесні 1945-го.

"Аушвіц" був одним із найбільших нацистських концтаборів. Тут убили щонайменше 1,1 млн людей, переважно євреїв.

Після війни Естер емігрувала в Ізраїль. 1960-го разом із чоловіком повернулася в Німеччину. Організувала з донькою Едною і сином Йорамом гурт "Випадковість", де виконували музику, популярну в єврейському гетто.

Протягом десятиліть боролася з праворадикальними рухами у Німеччині. Співчуття родині висловили президент країни Франк-Вальтер Штайнмаєр та міністр закордонних справ Гайко Маас.

Зараз ви читаєте новину «Жінка вижила в концтаборі завдяки грі на акордеоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути