Ексклюзиви
вівторок, 31 серпня 2010 06:41

Вулкан викинув кілометровий стовп попелу

Автор: фото: REUTERS/Tarmizy Harva
  Через виверження вулкану Синабурґ евакуювали село Бекера у районі Тана Каро на півночі Суматри. Влада боїться мародерів, тому двері до церкви та багатих помешкань заблокували
Через виверження вулкану Синабурґ евакуювали село Бекера у районі Тана Каро на півночі Суматри. Влада боїться мародерів, тому двері до церкви та багатих помешкань заблокували

— Усі знали, що Синабунґ спить. Ніхто й не думав, що прокинеться. Евакуація була дуже тяжка. Людей набилося в автобуси — яблуку ніде впасти. Хто мав транспорт — вивозив худобу, — розповідає індонезієць 64-річний Пак. — Ми врятували двох кіз. Іще дві перелякалися і втекли. Сподіваюся, приблудять назад. Птицю погодився вивезти наш сусід разом зі своєю.

Індонезійський вулкан Синабунґ уперше за 400 років почав вивергати лаву. Із зони небезпеки евакуювали 19 тис. місцевих. 54-річний чоловік загинув через хмару попелу.

Виверження почалося опівночі 27 серпня. Вулкан викинув у повітря стовп попелу заввишки 1 км. Висота гори Синабунґ — 2500 м. Їдкий дим і хмари попелу вкрили наступного дня села та поля у 30-кілометровій зоні. 4 га лісу й польових угідь згоріли під час виверження в неділю.

— Спочатку було кілька сильних поштовхів. Потім із кратера почала сходити лава у вигляді великих вогняних куль. Через густий дим було видно не далі як на п"ять метрів. Оголосили небезпеку найвищого рівня, — каже Мухаммад Ірсал із рятувальної служби "Сатгана".

Евакуювали 19 тисяч людей. Один чоловік загинув

Синабунґ розташований за 60 км від Медана, одного з найбільших міст острова Суматра. В суботу вивозили жителів із 14 довколишніх сіл. Рятувальники помістили людей у храми й монастирі, облаштували громадські кухні, роздали захисні маски. Благодійні організації світу нададуть ліки від захворювань дихальних шляхів.

Індонезійський архіпелаг лежить у тихоокеанському сейсмічному регіоні Вогняне кільце. Там активні понад сотню вулканів.

Зараз ви читаєте новину «Вулкан викинув кілометровий стовп попелу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути