Джон Чжу з китайського Шанхаю — один із шести сомельє води у країні. Його послуги замовляють готелі та ресторани по всій Азії.
— Вигодою цієї роботи є те, що я завжди заповнений водою, — розповідає сомельє.
Дегустує воду з джерел і пляшкову з усього світу. Каже, звик, що його професію сприймають скептично.
— Люди часто запитують: хіба не вся вода однакова на смак?
Чжу пояснює, що різні мінерали визначають смак рідини:
— Смак води, як і вина, визначають джерела та мінеральні речовини, які входять до її складу. Якщо вода містить багато кальцію, смак солодкий. Якщо вона багата на магній — металевий. Якщо в ній багато натрію, стає солоною.
Торік Чжу заснував академію "Пюрелоджика". Має 70 студентів.
— Дуже важливо, аби працівники ресторанів та готелів знали, що смак води впливає на смак вина. Якщо ви обрали пляшку дуже елегантного червоного вина, його поєднання з водою з високим рівнем карбонізації може стати катастрофою. Не завжди найпопулярніша у світі вода годиться для вашого ресторану. Якщо ви спеціалізуєтеся на рибних стравах, швейцарська заб'є їхній смак.
Сомельє заробляє від $7 тис. щомісяця.
Коментарі