вівторок, 10 квітня 2007 16:47

В Австралії не будуть використовувати лампи розжарювання

— Через два роки електричні лампи розжарювання залишаться хіба що в духовках, лікарнях чи музеях, — обіцяє міністр екології Австралії 52-річний Малкольм Тернбулл.

Ця країна першою у світі офіційно відмовилася від традиційних ламп для освітлення приміщень. Ці пристрої використовують уже 125 років. За цей час вони майже не змінилися. Екологи вважають, що  їх треба замінити більш ефективними — лампами денного світла (флуоресцентними).

За словами Тернбулла, до 2012 року це зменшить використання електроенергії на 66%. Також дозволить вберегти атмосферу.

У звичайній лампі струм нагріває нитку розжарювання, яка випромінює світло. Однак у світло перетворюється незначна частина електроенергії. Тому такі лампи неефективні. Вони швидко нагріваються і починають спалювати кисень, виробляючи вуглекислий газ — лише в Австралії до 4 млн т щороку.

Обмеження на виготовлення і продаж електричних лампочок вводитиметься поступово. Найдовше їх використовуватимуть у медичному обладнанні та для освітлення духовок. У ці прилади важко вмонтувати флуоресцентні лампи.

Ідея відмовитися від ламп розжарювання належить 80-річному президентові Куби Фіделю Кастро. Два роки тому він розпорядився, щоб бідним жителям столиці країни Гавани видавали флуоресцентні лампи безкоштовно. Згодом подібну кампанію розпочав у своїй країні президент Венесуели 53-річний Уґо Чавес.

Зараз ви читаєте новину «В Австралії не будуть використовувати лампи розжарювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути