неділя, 08 липня 2007 16:33

У нафтових плямах гинуть десятки тисяч пінгвінів

Автор: фото: REUTERS/Andres Stapff
  Жителька прибережного уругвайського міста Піріаполіс несе пінгвіна, вкритого нафтою. Вона щойно знайшла його на пляжі
Жителька прибережного уругвайського міста Піріаполіс несе пінгвіна, вкритого нафтою. Вона щойно знайшла його на пляжі

Кожного року із жовтня по березень сотні тисяч пінгвінів збираються на узбережжі Уругваю — для розмноження. Люди скаржаться, що їхні крики при цьому схожі на ревіння віслюків. Проте останніми роками пінгвінів чути менше.

Вони гинуть через нафтові плями, яких багато в прибережній зоні Південної Америки. Минулого тижня на пляжі уругвайського міста Пунта дель Есте викинуло 100 пінгвінів. Урятувати вдалося менш як половину.

Нафта і бензин потрапляють у воду після кожного корабля, який пропливає біля узбережжя. Для цього навіть не потрібні аварії. Достатньо роботи двигуна.

Нафта склеює пінгвінам пір"я, і через це вони гинуть від холоду й голоду. Птахи не можуть пірнати за рибою. Нафтопродукти також роз"їдають шар підшкірного жиру, який захищає від низьких температур. Коли тварини пробують почистити себе, отруйні речовини потрапляють до внутрішніх органів.

В Уругваї працює вісім реабілітаційних центрів, де рятують уражених пінгвінів. Там люди їх миють. Однак виживає тільки кожен четвертий пінгвін із 44 тисяч, які щороку потрапляють у нафтові плями.

Вони загрожують не лише південноамериканським пінгвінам. На острівках уздовж південного узбережжя Австралії живуть карликові блакитні пінгвіни. Вони також потерпають від забруднення вод. У лютому цього року три бабусі з британського міста Дарем зв"язали їм 50 теплих светрів. Жінки сподіваються, що кофтини захистять пінгвінів від холоду і не дозволять їм наїстися нафти зі свого пір"я.

Зараз ви читаєте новину «У нафтових плямах гинуть десятки тисяч пінгвінів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути