четвер, 03 лютого 2011 10:29

"У Каїрі повна анархія. Грабують, ґвалтують"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Киянка Оксана (ліворуч) та її батьки йдуть з аеропорту на маршрутку до Києва
Киянка Оксана (ліворуч) та її батьки йдуть з аеропорту на маршрутку до Києва

"Учора два літаки в Єгипет відправили. Повні, під зав'язку. Араби стріляють, убивають, а нашим — пофіг", — каже приятелеві чоловік років 30 у шкірянці. Розмовляють у вівторок біля входу до аеропорту "Бориспіль". На обох військові штани, які носять прикордонники.

У вівторок київське летовище приймає три рейси з Єгипту. Два літаки з курортного міста Хургада, один — зі столиці Каїр. Усі приземлилися із запізненням понад 2 год.

Перша група українців прибуває до терміналу "B". Їх зустрічають родичі. На виході із зони митного контролю обнімаються, цілуються. Засмаглі, задоволені відпочинком.

— Те, що показують по телевізору, — все брехня. У Хургаді спокійно. Ми добре відпочили, ніякої небезпеки. Можливо, в Каїрі інакше, але він від Хургади далеко, — каже киянка Жанна Таран, 40 років. Вона прилетіла з чоловіком.

Так само вважає киянка 34-річна Оксана, що відпочивала з батьками. Жили в готелі, заворушення бачили лише по телевізору.

Боїнг-737 із Каїра привіз 106 пасажирів. Це родичі українських дипломатів, представників "Нафтогазу", що працюють в Єгипті. А також туристи, які звернулися по допомогу до диппредставництва. Їх евакуювали з міста.

— У Каїрі повна анархія. Грабують, ґвалтують прямо на вулицях. З автоматів стріляють по людях. Що там відбувається — не передати словами, — каже чоловік у світлій куртці. Не називається.

— Було страшно навіть вийти з будинку по продукти. Стріляють, їздять військові машини. Мародери грабують крамниці й багаті будинки, — згадує 40-річна Ганна.

— У нас под домом танк стоял. Вы как считаете — это нормально? — говорить жінка і показує фото танка на екрані мобілки. Вона одружена з єгиптянином, жила в Каїрі шість років. Трьох дітей привезла в Україну. Планує повернутися до Африки після революції.

— Не пропускаю жодної новини з Єгипту. Хвилююся за сина. Він там на службі, працює консулом, — розказує Петро Ямуковий. З аеропорту забирає невістку, котра прилетіла з Каїра.

У залі прильоту терміналу "F" чергували психологи. Їхня допомога могла знадобитися тим, хто бачив заворушення. Але до лікарів ніхто не звернувся.

Міністерство закордонних справ відраджує туристів їхати до Єгипту. Туроператори згодні перебронювати подорож на іншу дату чи в іншу країну. І приймають заявки на повернення грошей.

— Если поездка забронирована хотя бы через неделю, то мы можем вернуть 70 процентов стоимости путевки. Можно перенаправить тур в Таиланд, Эмираты или Турцию. Но если все же клиент хочет поехать в Египет, то подписывает документ, что едет по собственному желанию, — пояснює Олена Піскунова, 31 рік, менеджер туристичної компанії "Проланд".

Повернути кошти зажадали понад 20 її клієнтів. Якщо заброньований готель не вимагатиме штрафу, туристам віддадуть повну вартість.

Тижнева поїздка до Єгипту коштує в середньому $1000 на двох.

Мубарак хоче померти вдома

1 лютого увечері президент Єгипту 82-річний Хосні Мубарак виступив по державному телебаченню. Заявив, що не балотуватимуться на наступних президентських виборах у вересні. Але планує добути свій термін при владі:

— Це моя країна. Хочу в ній померти.

У вівторок на головній площі Тахрір на акцію протесту зібралися  понад мільйон людей. Дехто був босий, розмахував взуттям. Такий жест серед арабів вважають виявом найбільшої зневаги. Вони скандували: "Геть Мубарака!" Люди запевняють, що не покинуть площу, доки президент не піде у відставку. Дехто вигукував: "Мубарак, Саудівська Аравія чекає на тебе". Натякали на президента Тунісу, який утік через мітинги до Саудівської Аравії.

Представник опозиції, лауреат Нобелівської премії миру 68-річний Мохаммед аль-Барадеї заявив, що Мубарак обманює народ і "продовжує агонію":

— У країні живуть 85 мільйонів людей. Ми легко знайдемо йому заміну.

У середу в місті Александрія сталися сутички між прихильниками Мубарака й учасниками мітингу. Повідомляють про 12 поранених.

Зараз ви читаєте новину «"У Каїрі повна анархія. Грабують, ґвалтують"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути