понеділок, 05 травня 2008 15:59

Священикам заборонили списувати проповіді в Інтернеті

Польських священиків, які переписують і цитують чужі проповіді, не вказуючи авторства, засуджуватимуть до трьох років в"язниці. Останнім часом служителі церкви знаходять тексти в Інтернеті й використовують їх під час недільних богослужінь.

Офіційне керівництво римо-католиків у Польщі опублікувало книгу порад, що допомагатиме священикам складати власні проповіді. Один із авторів посібника "Списувати чи не списувати" отець Віслав Пжичина заявив, що плагіатом займаються переважно молоді пастори. У літніх доступ до Інтернету обмежений.

— На жаль, подібні випадки дедалі частішають, — каже Пжичина. — Цитуючи іншого священика і не вказуючи авторства, людина чинить неетично. Це просто неповага до своїх колег.

Теологи запевняють, що проповідь не обов"язково має нести в собі оригінальну думку. Головне — це вміння викласти її власними словами і заохотити мирян до аналізу та діалогу.

Пасторів перевірятимуть щомісяця. Церковне керівництво звірятиме зміст проповідей польських священиків із уже опублікованими текстами в Інтернеті або спеціальних журналах.

"Списувати чи не списувати" невдовзі з"явиться в книгарнях країни. Посібник обсягом 150 сторінок продаватимуть за $12.

Випадки пасторального плагіату особливо поширені в США. 2004 року з посади пішли двоє служителів американської Євангельської церкви. Священики Гленн Вагнер і Роберт Гамм зізналися у привласненні авторства на чужі проповіді.

Зараз ви читаєте новину «Священикам заборонили списувати проповіді в Інтернеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути