вівторок, 20 листопада 2007 17:53

Шторм у Бангладеш убив 10 тисяч людей

Автор: фото: REUTERS/Rafiqur Rahman
  Добровольці готують їжу потерпілим під час урагану в Бангладеш. Від стихії постраждали майже сім мільйонів чоловік
Добровольці готують їжу потерпілим під час урагану в Бангладеш. Від стихії постраждали майже сім мільйонів чоловік

Минулого четверга близько 10 тис. жителів Республіки Бангладеш, що на захід від Індії, загинули, мільйони залишилися без житла в результаті циклону "Сидр". Представники Червоного Хреста повідомили, що під час урагану постраждали близько 7 млн осіб.

Швидкість вітру сягала 250 км/год. Він виривав дерева, обривав лінії електропередач. Стихія зруйнувала старі будинки, зроблені переважно з глини та бамбука. Вітер стих лише в п"ятницю зранку, досягнувши столиці країни Дакки.

Нині рятувальники знайшли понад 3 тис. тіл. Багато людей ще досі залишаються під завалами.

— Я втратив 6 членів своєї родини, — говорить житель селища на Бенгальській затоці Саттар Газі. — Боюся, що решта з нас помре від голоду. Ми навіть не маємо одягу, щоб замотати тіла загиблих для поховання.

Загони рятувальників і досі не можуть дістатися до віддалених селищ на південному узбережжі. Люди опинилися в ізоляції.

50-річний місцевий житель Абдул Заббар каже, що в людей немає питної води та їжі. На затоплених полях та в річках досі плавають тіла загиблих. Ураган знищив урожай рису, посіви зернових на площі 210 тис. га. Загинуло понад 240 тис. голів худоби та свійських птахів. Починають розповсюджуватися кишкові інфекції.

Республіка Бангладеш із населенням у 150 млн щороку потерпає від стихійних лих. Найбільших втрат країна зазнала від циклону 1970-го. Тоді загинуло щонайменше півмільйона людей.

За силою циклон цього року метеорологи порівнюють з ураганом 1991-го, що забрав життя 138 тис. людей. Цього разу багатьох удалося евакуювати. Їх розмістили в тимчасових притулках.

На допомогу потерпілим від стихійного лиха Велика Британія надала $5 млн. США забезпечили країну рятувальними гелікоптерами та обіцяли найближчим часом виділити $2 млн.

Зараз ви читаєте новину «Шторм у Бангладеш убив 10 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути