понеділок, 21 травня 2007 16:45

Румуни проголосували проти імпічменту Басеску

Три чверті румунів не хочуть, щоб президент країни Траян Басеску, 55 років, покинув свій пост. Про це свідчать результати референдуму, проведеного в країні.

19 квітня парламент висловив главі держави недовіру. Басеску звинуватили в зловживанні владою, прослуховуванні телефонних розмов членів уряду, корупції. Депутати  переконані, що президент провокує конфлікт між різними політичними силами й підриває імідж країни.

З другої спроби звинувачення парламенту підтримав Конституційний суд Румунії. Басеску відсторонили від виконання обов"язків. Однак він сказав, що піде, якщо цього захоче народ.

Референдум засвідчив, що лише 25% румунів виступає проти Басеску. Решта ж хочуть, щоб він залишився на своїй посаді. Слід зазначити однак, що проголосувати прийшло тільки 44% з тих, які мають право голосу. Для того ж, щоб результати визнали дійсними, потрібна присутність половини виборців. Усього в Румунії проживає 18 млн людей.

Президентське крісло Басеску зайняв після виборів 2004-го. До того чотири роки він був мером Бухареста — столиці країни.

Зараз ви читаєте новину «Румуни проголосували проти імпічменту Басеску». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути