неділя, 22 квітня 2007 16:56

Президентові Румунії оголосили імпічмент

Парламент Румунії проголосував за дострокове припинення повноважень президента країни 55-річного Траяна Басеску. Через місяць у країні проведуть референдум. Румуни вирішуватимуть, чи бути Басеску главою держави.

За припинення його повноважень у четвер проголосували 322 депутати, проти — 108. Президент сказав, що чекатиме рішення референдуму. Якщо народ буде проти нього, то він залишить своє крісло за п"ять хвилин. Однак поки що Басеску впевнений, що робити цього йому не доведеться. Натомість буде розпущений парламент.

Нинішнього президента Румунії звинувачують у тому, що він 19 разів порушував Конституцію країни. Він також відмовився призначати міністрами кандидатів, запропонованих прем"єром країни Каліном Таричану, 55 років. Причин відмови не пояснював.

На початку квітня Конституційний суд Румунії постановив, що вказані факти не є серйозною підставою для імпічменту. Однак пізніше лідер опозиційної партії Мірча Джоане довів, що президент впливав на рішення представників правосуддя.

Джоане стверджує, що Басеску за допомогою секретних служб зібрав компромат на суддів. На доказ опозиціонер представив записку заступника голови Румунської розвідки. Там ішлося, що двоє з дев"яти суддів були інформаторами комуністичних спецслужб, ще один фігурував у кримінальній справі на початку 90-х.

За Конституцією, позачергові президентські вибори мають відбутися не пізніше липня. Вже з"явився перший кандидат на посаду — румун єврейського походження, депутат парламенту Наті Мєїр. На батьківщині, в Ізраїлі, його звинувачують у шахрайстві. Свою політичну кар"єру Мєїр починав у неонацистській партії "Велика Румунія".

Зараз ви читаєте новину «Президентові Румунії оголосили імпічмент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути