Ексклюзиви
середа, 25 липня 2012 06:15

Президент вибачився за брата-хабарника

— Низько схиляю перед вами голову і прошу вибачення, що завдав клопоту. Кого можу звинуватити? Нікого крім себе, — сказав у вівторок президент Південної Кореї Лі Мьон Бак, 70 років, у прямому ефірі національного телеканала. Кілька хвилин перепрошував корейців за те, що його старший брат причетний до корупційного скандалу:

— Це розбило мені серце. Жахливі речі сталися серед близьких мені людей, —  схилився в низькому поклоні.

Опоненти президента розглядають арешт його брата як політичний удар по правлячій консервативній партії.

— Вибачення потрібні не так президенту, як його партії напередодні виборів, — каже Кевін Лі, житель столиці Сеула. — Ще не так вибачатиметься, якщо з'ясують, що брат справді винен.

Брат президента 76-річний Лі Сан Дик, якого шість разів поспіль обирали депутатом, із 11 липня під вартою чекає рішення суду. Його звинувачують у корупції. Нібито узяв 600 млн вон — 4 млн 200 тис. грн — хабара від керівництва двох проблемних банків аби їх не перевіряли.

Корейці занепокоєні скандалом. Близько 90 тис. людей мають у фінустановах мільйонні заощадження. Від початку року в Південній Кореї закрили понад 20 слабких банків. Один із них — "Соломон" — два місяці тому. Кажуть, він один із тих, що давав хабара політику.

— Через цього "благодійника" я втратила великі гроші. Якби він не брався врегульовувати проблеми, можливо, ми би мали свої вклади, — каже одна з вкладників напередодні судового слухання минулого тижня. Перед судом у Лі Сан Дика кілька людей кинули яйцями.

У грудні цього року в Південній Кореї відбудуться президентські вибори. Лі Мьон Бак, який керує країною п'ятий рік, не балотуватиметься. Не має права робити це вдруге.

Зараз ви читаєте новину «Президент вибачився за брата-хабарника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути