пʼятниця, 30 листопада 2007 17:18

Нові ліки випробовували на нігерійських дітях

1966 року жителі Нігерії потерпали від найбільшої в історії країни епідемії менінгіту. За офіційними даними, вона забрала життя близько 11 тис. людей. Саме на той час американська компанія "Пфайзер", найбільший у світі виробник ліків, розробила новий антибіотик.

Щоб будь-який препарат потрапив у продаж, його необхідно випробувати в клінічних умовах. Це майже неможливо зробити в розвинених країнах, бо люди не погоджуються ризикувати своїм здоров"ям і життям. Тому, як правило, клінічні тестування нових ліків проводять на жителях Індії, Бангладеш, Південної Америки, Таїланду та Африки.

Епідемія в Нігерії стала щасливим випадком для "Пфайзер". Навесні 1996 року компанія запропонувала уряду країни допомогу в боротьбі з хворобою. У березні до найбільш ураженого вірусом міста Кано прибула група медиків з новим препаратом "Тровен".

Ліки цієї групи використовують переважно для лікування заражень крові. Через серйозні побічні ефекти їх не призначають дітям — вони спричиняють порушення росту та шкодять печінці.

Натомість у Нігерії медики відібрали до дослідної групи 200 хворих на менінгіт дітей від 3 місяців до 18 років. Вибрали не заражених СНІДом і фізично не виснажених. Компанія витратила майже 600 млн євро на розробку препарату. Тому важливо було, щоб експеримент пройшов успішно.

Під час дослідів команда "Пфайзер" порушувала певні правила їх проведення. Так  маленькій дівчинці, пацієнтці під номером 0069, у перший день лікування призначили 56 міліграмів препарату. Її стан різко погіршився, та лікарі не зменшили дози. На третій день дитина померла. 11 із 200 дітей, на яких проводили тестуванні ліків, померли. Решта втратили зір, слух або отримали серйозні психічні розлади.

Уряд Нігерії подав на фармацевтичну компанію "Пфайзер" позов до суду. Нині адвокат нігерійської сторони Бабатунде Ірукера, 39 років, збирає матеріали для розгляду в суді. Він говорить, що найважче буде знайти дітей, на яких проводили досліди. У документах компанії вони зафіксовані під порядковими номерами.

Зараз ви читаєте новину «Нові ліки випробовували на нігерійських дітях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути