вівторок, 02 жовтня 2007 15:22

Намисто Марії Антуанетти оцінили у 800 тисяч доларів

Автор: фото: reuters/Luke Macgrego
  Працівниця аукціону ”Крістіз” демонструє намисто з перлів, яке належало французькій королеві Марії Антуанетті. Вона була відома своєю непомірною тягою до розкошів
Працівниця аукціону ”Крістіз” демонструє намисто з перлів, яке належало французькій королеві Марії Антуанетті. Вона була відома своєю непомірною тягою до розкошів

У грудні цього року з аукціону "Крістіз" у Лондоні продадуть прикрасу французької королеві Марії Антуанетти. Намисто, оздоблене перлами з Мексиканської затоки, діамантами та рубінами, оцінюють у $800 тис.

— Це початкова ціна. Ми сподіваємося, що отримаємо більше. Адже люди купуватимуть не просто перли, а цілу історію легендарної королеви, — каже генеральний директор аукціону Раймонд Сенкрофт-Беккер.

Марія Антуанетта, австрійська принцеса, дружина французького короля Людовика XVI, фактично розорила Францію своєю непомірною тягою до розкошів. Її чоловік побудував для неї замок Тріанон. У королеви була тисяча суконь, гаптованих дорогоцінним камінням, і велика колекція прикрас.

Кажуть, що коли в країні почалася революція, Антуанетта запитала у фрейліни, чого люди бунтують. Та відповіла, що в них немає хліба.

— Тоді нехай їдять тістечка! — відповіла королева.

Коли в країні почався бунт, то Антуанетта вирішила втекти. Саме тоді вона віддала намисто з перлів подрузі, дружині англійського посла леді Сазерленд. Марія сподівалася, що ситуація у Франції покращиться і вона зможе швидко забрати прикрасу. Але її арештували і стратили 16 жовтня 1793 року.

Відомо, що леді Сазерленд намагалася повернути королеві намисто, поки та сиділа в тюрмі. Однак це їй не вдалося. Прикраса залишилася в Британії у родині Сазерлендів. Востаннє коралі бачили на нареченій одного з нащадків роду ще 1894-го.

Зараз ви читаєте новину «Намисто Марії Антуанетти оцінили у 800 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути