пʼятниця, 02 листопада 2007 14:48

Лікування викликало азартну залежність

Житель французького міста Нант 47-річний Дідьє Жамбар, який має хворобу Паркінсона, отримає від лікарів 400 тис. євро (3 млн грн) на покриття своїх картярських боргів. Француз довів у суді, що нав"язливий потяг до азартних ігор у нього викликали ліки, прописані неврологом.

Жамбар колись працював у міністерстві оборони. 2003 року йому довелося залишити посаду через хворобу. Тоді чоловікові прописали лікування ін"єкціями гормона допаміну. У деяких людей він викликає нав"язливі бажання, надмірну збудливість та безпричинну ейфорію.

Спочатку француз був задоволений лікуванням.

— Я відчув у собі море енергії. Міг бігати, займатися спортом по п"ять годин на день. Потім мені стали давати більші дози ліків. Тоді я почав грати й уже не міг зупинитися, — розповідає він. — Програвав інколи по десять тисяч євро на місяць. Раніше в мене ніколи такого не було. Я не розумів, у чому річ.

Через два роки у француза назбиралося боргів на 190 тис. євро (1,3 млн грн). Чоловік спробував накласти на себе руки. Після невдалої спроби вирішив шукати причину потягу до азартних ігор.

На одному з сайтів, присвячених хворобі Паркінсона, Жамбар прочитав відгуки людей, які мали схожу проблему. Усі вони страждали від різних нав"язливих бажань. Чоловік зрозумів, що належить до тих 14% осіб, у яких лікування ін"єкціями допаміну викликає серйозні побічні ефекти.

Тоді француз подав до суду позов проти лікарів, які не попередили його про можливі негативні наслідки лікування. Суд вирішив, що його претензії справедливі, й постановив виплатити чоловікові компенсацію. 80% суми віддасть фармакологічна група, яка виробляла ліки. Решту — невролог, що лікував хворого.

Зараз ви читаєте новину «Лікування викликало азартну залежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути