У Камбоджі, одній із найбідніших країн світу, ціни на продукти за останній рік зросли на 37%. Тому основою раціону камбоджійців є щурятина. Кілограм м"яса гризунів коштує менше долара, утричі дешевше за яловичину. Курятину в країні не їдять через побоювання пташиного грипу.
Однак і щуряче м"ясо може стати недоступним для бідняків. Значні партії продукту закуповує сусідній В"єтнам. У цій країні щурятину вважають делікатесом. Існують рецепти приготування м"яса гризунів зі 150-річною історією. За ранок вуличний торговець може продати 60 кг живих пацюків. Щодня в країні реалізують тонну гризунів. Через великий попит щурятина подорожчала вчетверо.
За рахунок гризунів намагаються вирішити продовольчу проблему й в Індії. Основним у раціоні індійців є рис. Через інфляцію ціни на нього зросли. Влада запропонувала вживати щуряче м"ясо. В Індії цих гризунів багато. Їх зграї з"їдають чи не половину запасів зерна.
— Поїдання щурів уб"є двох зайців — урятує зерно від гризунів та одночасно збільшить його запаси, — заявляє політик Віджай Пракаш.
Індійська влада запропонувала включити багате білками щуряче м"ясо до меню ресторанів. Але повари від пропозиції відмовилися.
Коментарі