пʼятниця, 09 листопада 2018 00:30

Французькі сепаратисти виявилися в меншості на референдумі

4 листопада на референдумі жителі Нової Каледонії, французької заморської території, проголосували проти незалежності від Франції. На це голосування чекали з 1988-го.

Явка виборців становила близько 81%. Понад 56% місцевих жителів вирішили, що Нова Каледонія залишиться у складі Франції. 44% обрали незалежність.

Острови Нова Каледонія розташовані в Тихому океані на схід від Австралії. Французькою колонією стали після 1853 року. Тут проживають 268 тис. людей. Корінне населення й найбільша етнічна група — народність канаки, їх 39%. Саме вони активно виступали за незалежність. Серед зареєстрованих виборців їх було близько половини.

Місцеві жителі є повноправними громадянами Франції. Щороку отримують від Парижа понад 1 млрд євро дотацій. Це 10% річного місцевого бюджету. Рівень життя в Новій Каледонії вищий, ніж у сусідніх незалежних державах. Острови мають власний парламент, який призначає уряд. Місцева влада самостійно приймає закони та рішення щодо правоохоронної системи й освіти.

Нова Каледонія посідає четверте місце у світі за виробництвом нікелю. Цей метал необхідний для виготовлення електроніки. Прихильники незалежності сподіваються побудувати економіку держави на його експорті. Згідно з домовленостями, можуть провести ще два референдуми до 2022 року.

2010 року жителі двох заморських департаментів Франції — Гвіани й Мартиніки проголосували проти розширення місцевого самоврядування. Підтримали збереження прямого підпорядкування Парижу.

Зараз ви читаєте новину «Французькі сепаратисти виявилися в меншості на референдумі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути