вівторок, 12 вересня 2017 06:30

Десять гробниць із муміями знайшли в Єгипті

Археологи в єгипетському місті Луксорі знайшли непошкоджену гробницю з муміями. Тут поховані ювелір Аменемхат із дружиною Аменхотеп. Збереглися цілі саркофаги, статуї, посуд, прикраси. Могилі приблизно 3,5 тис. років.

— Побачили, що в саркофазі мумія Аменхотепа, — розповідає голова експедиції Мостафа Аль-Вазірі. — Це чоловіче ім'я. Але покійна виявилася жінкою. У могилі записи про те, якою чудовою господинею вона була. Дивно, що між ними поховали маленького сина. Зазвичай убивали доньку, щоб супроводжувала батьків. Якщо у померлого не було доньки, брали племінницю. Мертвого сина не клали між батьками. Біля мумій господарів — черепи слуг. Дехто помер від насильницької смерті. Але є й непошкоджені скелети.

Гробницю використовували кілька разів до поховання подружжя. Археологи знайшли раніші маски. У сусідній гробниці поховані доросла жінка та її двоє синів. Померли від хвороби. Археологи припускають — від тієї самої недуги, що і ювелір з дружиною. Зразки мумій передали в лабораторії.

З початку року в Єгипті виявили 10 гробниць.

Зараз ви читаєте новину «Десять гробниць із муміями знайшли в Єгипті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути