середа, 05 березня 2008 18:36

Безробітні аргентинці збирають сміття за ліцензією

Автор: фото: REUTERS/Enrique Marcarian
  Збирачів сміття на вулицях аргентинських міст називають картонерами. Вони з’явилися після фінансової кризи 2002 року. До 2003-го збирати сміття було незаконним
Збирачів сміття на вулицях аргентинських міст називають картонерами. Вони з’явилися після фінансової кризи 2002 року. До 2003-го збирати сміття було незаконним

Щодня на вулиці аргентинських міст виходить близько 40 тис. так званих картонерос — збирачів сміття. Особливо легко працювати вночі, коли ніхто не заважає. Свою роботу вони вважають повноцінною — небезпечною, але досить прибутковою.

Картонери збирають не лише папір. Серед куп сміття нерідко знаходять метал, пластик, одяг. Усе це можна потім продати підприємствам із переробки сміття. Часто вирушають на смітники в пошуках їжі.

Явище "картонерос" породила фінансова криза 2002 року, коли у країні різко збільшився рівень бідності, почалися проблеми з продтоварами. Люди масово виходили на вулиці, протестуючи проти економічних реформ, що перетворили майже половину населення на бідняків.

П"ять років потому збирати сміття в Аргентині було незаконно. 2003-го уряд країни ухвалив закон, за яким картонери мають реєструватися у муніципалітетах. Таким чином, звичайних збирачів сміття перетворили на санітарну муніципальну службу. Картонери та їх сім"ї мають робити обов"язкове щеплення та отримувати спеціальну ліцензію на дозвіл збирати і продавати сміття.

Місцева влада вважає, що цим законом покращила становище людей. Мовляв, тепер їхня професія стала соціально захищеною.

Однак не всі картонери можуть офіційно зареєструватися й отримати ліцензію. Серед "чорних" збирачів тисячі нелегальних іммігрантів. Нерідко вони організовують власні угруповання — так звану сміттєву мафію. Кажуть, що поліція не втручається у справи "сміттєвих мафіозі", дозволяючи їм самостійно розподіляти територію прибутку.

Зараз ви читаєте новину «Безробітні аргентинці збирають сміття за ліцензією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути