Ексклюзиви
середа, 18 січня 2012 10:40
Володимир Борщевич
Володимир Борщевич
Кандидат історичних наук, дослідник історії українського православ’я ХХ ст.

Від наступника митрополита Володимира залежатиме подальший шлях УПЦ МП

Фізичні немочі митрополита Володимира (Сабодана) викликали чергову хвилю дискусій та припущень у церковних і світських колах про можливу кандидатуру наступника. Духовно-релігійна і національно-політична вага питання автоматично виносить його за суто церковні чи конфесійні межі. Схожу ситуацію переживала Київська митрополія за часів Ярослава Мудрого чи в момент обрання на престол святителя Петра (Могили). Тоді Київська церква отримала гідних своєму статусу першоієрархів-подвижників і досягла вагомого поступу у розвитку.

Нині йдеться про те, хто впродовж наступних років, а, можливо, десятиліть не лише очолюватиме одну із великих християнських церков України, але й визначатиме вектори її розвитку. Звісно, активна духовно-просвітницька діяльність Української православної церкви Київського патріархату та Української греко-католицької церкви зменшує ризики втрат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець ніколи не стане московським патріархом

Очевидним є те, що серед єпископату і духовенства УПЦ МП відбувається зміна поколінь. Архієрейський та ієрейський сан здобули ті, хто формувався в умовах української незалежності і не має на собі виразної печаті радянського минулого, позбавлений радикалізму і, навіть, ставить церковні інтереси вище меркантильних. Свої наміри очолити київську митрополію активно вербально і позиційно демонструє митрополит Агафангел. Митрополит вважає, що половина ключа від митрополичих палат Києво-Печерської лаври лежить у Москві. Звідси його реакційні висловлювання про Львів як "другу Чечню", про недоречність автокефалії для УПЦ МП й шантаж розколом у випадку спроб змінити її статус. Вочевидь такі заяви знайшли схвалення і розуміння серед церковних і державних лідерів Росії. Оскільки митрополит Агафангел взявся терміново шукати другу половину "формули успіху". З нагоди Нового року саме він очолив подячний молебень за участю Президента України. Висока оцінка досягнень керівника держави та уряду з вуст митрополита мала переконати владу, що митрополит Агафангел саме той, хто потрібен на чолі Київської митрополії. Додатковим плюсом має стати й членство Агафангела в Партії регіонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кирил хоче ліквідувати незалежність УПЦ МП - Філарет

Іншим реальним кандидатом в київські митрополити є архієпископ Олександр (Драбинко) – найближчий співробітник митрополита Володимира (Сабодана). На його користь промовляють молодий вік, освіта. Хоча його кандидатська дисертація написана переважно на опублікованих джерелах, а також використано деякі матеріали архіву Київської митрополії УПЦ МП й насичена ідеологічними й конфесійним штампами – архієпископ отримав навички наукового дослідження й вивчав проблему розколу українського православ'я системно. Отже, демонструє вищий рівень розуміння проблеми порівняно з іншими ієрархами УПЦ МП. Крім цього обрання Драбинка митрополитом стало б гідною відповіддю на модернізацію позиції УГКЦ, котру очолив Святослав (Шевчук). Крім цього владика Олександр не обтяжений шлейфом церковних провин, котрі дискредитують інших митрополитів УПЦ МП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українському православ'ї триває зміна поколінь

Вибір наступника митрополита Володимира (Сабодана) – це також цивілізаційний вибір, вибір шляху яким піде та частина Української церкви, що перебуває в юрисдикції МП. Від позиції нового глави УПЦ МП залежатиме чи зможе митрополія зберегти свою духовну та юрисдикційну ідентичність і чи матиме можливість розвитку.

Зараз ви читаєте новину «Від наступника митрополита Володимира залежатиме подальший шлях УПЦ МП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути