четвер, 15 вересня 2011 16:26

Кирил хоче ліквідувати незалежність УПЦ МП - Філарет

Кирил хоче ліквідувати незалежність УПЦ МП - Філарет

Росія використовує церкву в політичних цілях - йде боротьба за те, щоб "втягнути" Україну в державу під патронатом Москви. Про це ЛІГАБізнесІнформ заявив голова УПЦ Київського патріархату Філарет, коментуючи черговий приїзд патріарха Кирила в Україну.

Відповідаючи на питання, що криється за частими візитами Кирила в Україну, Філарет сказав: "На мою думку, Росія використовує церкву в політичних цілях. Адже, коли патріарх Кирило приїжджає в Україну, він не стільки говорить про духовні цінності, про покаяння людей в своїх гріхах, скільки говорить про російський мир. Що таке російський мир? Це та ж Російська імперія в якомусь новому вигляді. Політика це чи ні? Звичайно, політика. Це використання церкви з наміром створити нову державу під керівництвом Москви".

"Коли патріарх Кирил приїжджає сюди і говорить про вступ України до Митного союзу - а ми знаємо, що про це він говорив під час літнього візиту, - хіба це духовність? Тому, коли він уперше приїхав в Україну, і його тут і президент добре прийняв, і уряд, то громадськість і ЗМІ оцінили його як політичного діяча. Він займався більше політикою, ніж духовними справами", - додав він.

Філарет визнає, що духовними справами патріарх Кирил в Україні також займається, - проводить богослужіння, підіймає питання управління Української православної церкви Московського патріархату.

"Але при цьому головною метою його приїздів в Україну, як це зараз ясно видно, було обмежити або навіть ліквідувати самостійність і незалежність УПЦ МП в управлінні. Залишити назву, але щоб митрополит Володимир фактично незалежності не мав. Ось Кирил і їздить по всіх єпархіях УПЦ, як по своїх власних, забуваючи, що тут є свій предстоятель", - заявив Філарет.

З його слів, якщо Українська церква буде підкорена Москві, то підпорядкувати саму державу вже нескладно.

"Тому на церкву як на установу, що впливає на душі людей, Москва покладає великі надії. І саме від церкви багато в чому залежить, буде Україна державою або не буде. Москва це добре розуміє", - наголосив патріарх Київський.

Разом з тим, Філарет впевнений, що президент Віктор Янукович вже бачить, куди Кирил "тягне Україну": "Він тепер побачив, куди патріарх Кирил тягне Україну. І те, що президент останнім часом озвучив тверду позицію, що Україна - держава, і він не дозволить, щоб з такою великою державою поводилися як з молодшим братом, свідчить про те, що президент захищає інтереси України".

Зараз ви читаєте новину «Кирил хоче ліквідувати незалежність УПЦ МП - Філарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути