середа, 14 вересня 2011 11:51
Володимир Борщевич
Володимир Борщевич
Кандидат історичних наук, дослідник історії українського православ’я ХХ ст.

Кіріл приїжджає нагадати, хто в українців першосвятитель

До нас їде патріарх... Достатньо часті візити патріарха Кіріла в Україну, напевно, мають нагадати православним українцям, хто у них першосвятитель, і посунути в тінь постать глави УПЦ митрополита Володимира. Приводи для візитів обираються різні: і важливі, і другорядні.

Цього разу глава РПЦ вирішив прибути у Луганську область. Для московського патріарха такий візит - це рівень єпархіального архієрея. На випадок посилення автономістських тенденцій у Київській митрополії Луганщина може перейти у безпосереднє підпорядкування московського патріарха. Така собі ставропігія єпархіального масштабу по-російськи.

Вже навіть відомо скільки прибуде на зустріч із святійшим – 15 тисяч вірних. Цю цифру назвала прес-служба Луганської облдержадміністрації. Не личить, аби патріарха зустрічало кілька сотень "охоплених радістю спілкування" православних. Рознарядка пішла як у кращі радянські часи. Кожен район, вибачте, благочиння, має привезти квоту людей, бажано із церковного активу, аби ті усвідомлювали важливість події.

А щоб не трапився прокол і пішла хороша картинка на українських та російських телеканалах – голова Луганської облдержадміністрації звернувся до прикордонників із проханням спростити процедуру перетину кордону на час приїзду патріарха. Отже, в організаторів візиту є можливість привезти православних росіян у Луганськ аби вони чисельно доповнили "тлуми народу", який радісно вітає свого духовного батька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Московській патріархії не бути Ватиканом у православному світі

Зрештою, у запасі в піар-менеджерів патріарха Кіріла є зброя масового враження – фотошоп. Ну, приїде вітати главу РПЦ тисяча-дві осіб, а намалюють десять-п'ятнадцять. І завдання виконають, і оку приємно... Може, патріарх і розщедриться на премію із пожертв парафіян.

Візит московського патріарха на Луганщину у розпал чергового газового конфлікту може увінчатись несподіваною зустріччю із Президентом України. І, звісно, патріарх Кіріл переконуватиме Віктора Федоровича, що неугодно Богу вимагати зниження ціни на російський газ.

Пояснить, що православні брати-українці неправильно розуміють ідею слов'янської єдності й месіанське призначення Росії. А в бізнесі, як кажуть, Кіріл з'їв не одну ніжку Буша...

Зараз ви читаєте новину «Кіріл приїжджає нагадати, хто в українців першосвятитель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути