вівторок, 12 липня 2011 09:54

В українському православ'ї триває зміна поколінь

Автор: фото з сайта www.gdb.rferl.org
  Людмила Филипович: ”Зараз не та ситуація, щоб вимагати для псевдонезалежної держави псевдонезалежну церкву”
Людмила Филипович: ”Зараз не та ситуація, щоб вимагати для псевдонезалежної держави псевдонезалежну церкву”

Першу нагороду від президента з нагоди 20-річчя незалежності отримав Предстоятель Української православної церкви Володимир. Йому присвоїли звання Героя України з врученням ордена Держави.

— Це визнання заслуг митрополита у розбудові церкви та держави, — каже релігієзнавець Людмила Филипович, 54 роки. — Володимир достойний. Він українець по духу. Все, що він будує, залишиться на нашій землі. Правда, такої відзнаки заслуговують й інші предстоятелі. Владика греко-католиків Любомир Гузар прислужився розбудові України не менше. Зараз влада демонструє вибірковість і в нагородженнях.

Минулої п'ятниці у столиці відбувся помісний собор УПЦ. Які питання вирішували ієрархи?

— Цей помісний собор більше нагадував урочистості з нагоди 45-річчя єпископства Володимира, ніж робочу зустріч, на якій приймають кардинальне рішення. Основним питанням собору було внесення змін до статуту церкви і запровадження посади місцеблюстителя. Це були б кроки до надання їй статусу автокефальної. Частина ієрархів виступила проти цього, тому ухвалення рішень перенесли на майбутнє. Це питання абсолютно розходиться із бажаннями та планами Московської патріархії.

Тобто у церкви є полярні погляди на подальший розвиток?

— Справжньої стратегії УПЦ ми не знаємо. Часто її коментують відверті москвофіли типу одеського митрополита Агафангела. Львівський митрополит Августин грає роль православного страждальця. Їм пропонують територію під будівництво кафедрального собору, а вони відмовляються. І це більше не його позиція, а рішення вищого начальства, яке хоче мати аргументи у діалозі з католицькою церквою.

З іншого боку, чуємо критику справ у церкві з уст ієрархів, які виступають за самостійність. Тобто церква балансує між різними групами і це дозволяє їй зберегти єдність.

Яка позиція митрополита Володимира у цих процесах?

— Він намагається зберегти баланс і не допустити розколу. Проте рано чи пізно митрополит піде. Тоді постане питання зміни керівництва. За цей час йому треба підготувати таке керівництво, яке стало б гідною силою проти московських священиків, яких можуть поставити на київський престол.

Тож церква все одно рухається до автокефалії?

— За певний час це станеться. Майже всі православні церкви отримували автокефалію, зокрема й Московський патріархат. Проте зараз не та ситуація, щоб вимагати для псевдонезалежної держави псевдонезалежну церкву. Цей процес може викликати спротив мирян, які є доволі консервативними. Тут треба сім разів відміряти й один відрізати.

Чому миряни не готові до автокефалії?

— Люди зараз думають не про духовне, а про хліб насущний. Зараз багато недобудованих церков. Чому? Бо ресурсів нема. Покоління, на якому трималося церковне відродження, постаріло, а молодь хоче виїхати за кордон. Треба чекати, доки виросте нове покоління.

Зараз ви читаєте новину «В українському православ'ї триває зміна поколінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути